Започва строителството на спасителния водопровод за Перник

OFFNews 01 февруари 2020 в 08:47 1973 0

Днес започват изкопните и строителните работи по изграждането на водопровода от село Мало Бучино до Перник, по който градът ще получава вода от язовир „Бели Искър“, съобщи Министерството на икономиката.

Водата ще преминава през столичната ВиК инфраструктура. Така ще може да се запази водният режим, действащ в момента, докато се напълни пернишкия язовир напролет.

Водопроводът и помпената станция ще струват 26 милиона лева, съобщи по-рано тази седмица премиерът Бойко Борисов и разпореди незабавно да се започне изграждането.

Не е обявена обществена поръчка заради форсмажорните обстоятелства.

Обещанието на министъра на икономиката Емил Караниколов е водопроводът да се построи за по-малко от 45 дни като ще се работи денонощно от над 10 екипа.

Заради строителството на водопровода се ограничава движението по участък от третокласния път село Големо Бучино - Перник, съобщиха от Агенция Пътна инфраструктура (АПИ).

За извършване на необходимите строителни работи до средата на февруари се спира движението в участък с дължина 1200 метра от разклона за село Люлин до отбивката за регионалното депо за битови отпадъци в Перник.

Обходният маршрут е автомагистрала „Струма“ - общински път до село Люлин - третокласен път Дивотино - Перник.

По-рано тази седмица кметът на Перник Станислав Владимиров определи като реалистичен срока за строителството на водопровода при Мало Бучино, който трябва да свърже ВиК системите на миньорския град и на столицата.

Плановете са водопроводът да бъде изграден за 45 дни. А Владимиров отново заяви, че това е единственото решение за преодоляването на водната криза в Перник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови