Започва ремонтът по пътя на трамвай № 5, променят се маршрути и места за паркиране

OFFNews Последна промяна на 06 април 2021 в 16:31 1860 0

Реконструкция на трамвайното трасе по бул.“Цар Борис III“ започва в събота и ще се извършва на етапи. Това е маршрутът на легендарния трамвай №5 в столицата, което и до днес е най-натоварената линия в София. 

Освен подмяна на релсовия път, контактно-кабелната мрежа, улично осветление, ще се прави ремонт на пероните на спирките, пътното платно и тротоарите, каза днес заместник-кметът по строителство инж. д-р Ангел Джоргов.

Първият етап обхваща трасето по бул. „Македония“ и участъка от пл. „Руски паметник“ до трамвайно ухо „Бъкстон“, а втория етап - до  „Княжево“. 

По бул. Македония трасето на трамвайната линия остава на същото място, както и сега, но ще бъде с тревно покритие и създаване на т.нар. „зелен трамвай“ и линеен парк. 

Трамвайното движение в участъка от ухо „Бъкстон“ до пл. „Македония“ ще бъде спряно, като ще бъде осигурена заместваща автобусна линия №5-ТМ, която ще спира на всички спирки по трасето на трамвайна линия № 5. 

С оглед намаляване на затрудненията на живущите в района, както и за осигуряване на проходимост на автомобилното движение, участъкът по бул. „Македония“ ще се работи на два подетапа - първият от тези подетапи предвижда затваряне на южното локално платно, като ще се осигурят обходни маршрути. Ще се осигурят пешеходни преминавания при ул. „Ивайло“ и ул. „20ти април“.

Местата за паркиране в ремонтирания участък ще бъдат запазени на 70%. Стикерите за платено паркиране ще важат и за съседни подзони, за което е внесен доклад в Столичен общински съвет, поясни зам.-кметът по строителство. 

Вече са доставени 13 нови трамвайни мотриси, които ще се движат по новите релси. Ще бъдат обновени пероните и спирките на градския транспорт. Проектът включва и доставка и монтаж на видеонаблюдение по спирките на трамвайното трасе.

Проектът за реконструкция на трамвая по бул.“Цар Борис III“ е част от проект „Интегриран столичен градски транспорт-фаза II“, който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Столична община. 

Автобуси ще заместват временно трамваите по бул.“Цар Борис III“

От 10.04.2021 г. до 09.10.2021 г. се въвеждат временни промени в организацията на градския транспорт във връзка с реконструкцията на трамвайния път по бул.„Цар Борис III“ от трамвайно ухо „Братя Бъкстон“ до бул. „Христо Ботев“. 

Забранява се влизането, престоят и паркирането на пътни превозни средства по централното и южното локално пътно платно и  разделителните ивици на бул. „Македония“ в участъка от пл. „Руски паметник“ до бул. „Христо Ботев“. 

Маршрутът на трамвайни линии №№ 4 и 5 се променя, както следва: 

Трамвайна линия № 4 ще се движи по маршрут (в посока бул. „Никола Петков“): от кв. „Орландовци“ по действащия маршрут до кръстовище ул. „Алабин“ - бул. „Христо Ботев“, по бул. „Христо Ботев“ и по маршрута на трамвайни линии №№ 8 и 10 през площад „Възраждане“, бул. „Александър Стамболийски“, по бул. „Константин Величков“ и по маршрута на трамвайна линия № 11 по бул. „Възкресение“, бул. „Никола Мушанов“ и бул. „Овча купел“ до бул. „Цар Борис III“ и по бул. „Цар Борис III“ по маршрута до бул. „Никола Петков“ двупосочно.

Трамвайна линия № 5 ще се движи по маршрут от кв. „Княжево“ до трамвайно ухо „Бъкстон“. 

Разкрива се временна автобусна линия № 5-ТМ с маршрут от кв.„Овча купел“ до площад „Възраждане“ както следва:

- в посока площад „Възраждане“: от спирка с код 0876 „Кв. Овча купел“ на бул. „Цар Борис III“ за автобусна линия № 260 (крайна и начална) по бул. „Цар Борис III“ и бул. „Ген. Тотлебен“ до площад „Руски паметник“, по бул. „Ген. Скобелев“, по бул. „Александър Стамболийски“ до южното (трамвайно платно) на площад „Възраждане“, където се разкрива крайна спирка за маршрута;

- в посока кв. „Овча купел“: от начална спирка трамвайната с код 1269 „Площад Възраждане“ за трамвайни линии №№ 8 и 10 по бул. „Христо Ботев“, по бул. „Македония“, площад „Руски паметник“, по бул. „Ген. Тотлебен“, бул. „Цар Борис III“, по бул. „Братя Бъкстон“, по ул. „Тодор Каблешков“ и по бул. бул. „Цар Борис III“ до началната спирка с код 0876 „Кв. Овча купел“.

В общият участък по бул. „Цар Борис III” автобусни линии № 63 и № 260 ще запазят интервалите си на движение и ще спират на всички трамвайни спирки, с което допълнително ще се обезпечи транспортното обслужване в спрения трамваен участък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови