Започва ремонтът на тунела към Люлин: спират трамвай 8, ограничават движението

Спират временно движението по Цар Освободител между Васил Левски и сградата на БАН от събота, ще подменят тротоари и ще пренареждат жълтите павета

Йоана Георгиева 19 юли 2022 в 14:01 5227 1

тунелът в кв.

Снимка Йоана Георгиева

тунелът в кв. "Люлин"

На 21 юли започва основният ремонт на тунела към столичния кв. Люлин, заради което предстои реорганизация на движението. Спира се трамвай №8, който се движи през тунела, а от 25 юли движението ще се извършва в една лента в посока, съобщи зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов.

Подготвителните дейности ще бъдат извършени за 3, 4 дни, така че движението в тунела да бъде организирано двупосочно в северното платно.

Той призова гражданите да използват алтернативни маршрути, основно през бул. „Сливица“.

Вероятно след началния етап на ремонтните дейности - по облицовката и тавана - вероятно ще се наложи тунелът да бъде затворен изцяло, предупреди Джоргов.

Автобус ТМ8 ще замести спрения временно трамвай 8. Той ще се движи през тунела. При реорганизацията трамвай №8 ще стига до обръщалото на трамвай №10 в "Западен парк", а оттам ще тръгва автобус, който ще прави прави ляв завой по бул. „Вардар“ и оттам по бул. „Царица Йоана“ ще тръгва през тунела и ще стига до трасето на трамвая по обичайния си маршрут. Автобусът ще бъде със същия интервал на движение като трамвая. Движението на трамвай №8 ще бъде възстановено изцяло през есента, като цялостно ще бъде подменен релсовият път и контактната мрежа.

"Автобус 56, който сега стигаше до метростанцията на "Западен парк", ще спира на ухото на трамвай 10 на бул. "Стамболийски". Хората ще могат със същото билетче да използват заместващия автобус и да правят връзка с метрото" - допълни Джоргов.

Ремонтът ще продължи малко над 200 дни, до средата на февруари 2023 г. Предвижда се трамвайното движение да бъде възстановено по-рано, през есента.

Предвиждат се ремонт на тунелната конструкция на входните и изходните рампи, подмяна на отводнителната система, хидроизолация, нови облицовки, ново енергоспестяващо осветление, нова вентилация. Ще има изцяло нов релсов път и контактна мрежа. Ще има и нова ограничителна система за видеонаблюдение и контрол.

Тунелът е едно от най-натоварените транспортни съоръжения в София и отдавна е за ремонт. Не е ремонтиран основно, откакто е построен през 80-те години. След обновяването той ще придобие европейски вид - увери зам.-кметът.

Основният му ремонт ще струва около 12 млн. лева.

От събота, 23 юли, започва и ремонтът на централната градска част, т. нар. зона 4. Предвижда се спиране на движението по бул. „Цар Освободител“ между бул. „Васил Левски“ и сградата на БАН. Предвижда се подмяна на тротоари, пренареждане на жълтите павета и засаждане на растителност.

Ремонтът е със срок от края на юли до началото на септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1193

1

Nikita77

19.07 2022 в 14:40

Къде отиде от проекта обособеният сектор за пешеходци и колела? Престъпни мизерници!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!