Започва поредна дъждовна седмица, днес ще вали и сняг

OFFNews 14 юни 2021 в 06:03 4556 0

Снимка Александра Маркарян, архив

Започва дъждовна седмица с максимални температури между 18 и 27 градуса.

След валежите през нощта в Централна Северна и Североизточна България днес преди обяд ще има слънчеви часове. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще превали краткотраен дъжд, на места придружен с гръмотевици. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 18° и 23°, прогнозира НИМХ.

Над планините облачността ще е значителна, около и след обяд тя ще е купеста и купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, над около 2000 метра дъждът ще преминава в сняг. Ще духа умерен север-северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра - около 4°.

По Черноморието преди обяд ще е предимно слънчево. Около обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има кратки валежи от дъжд, по южното Черноморие - придружени с гръмотевици. Максималните температури ще са 20°-22°. Температурата на морската вода е 19°-20°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Слънцето в София днес изгрява в 5 ч. и 48 мин. и залязва в 21 ч. и 6 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 18 мин.

Във вторник и сряда в Западна и Централна България ще преобладава слънчево време, след обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в планините ще превали и прегърми. Над Източна България облачността ще е по-често значителна, ще има валежи, след обяд придружени с гръмотевици. Вятърът ще отслабне още, ще е от северозапад, втория ден - от север. Температурите ще се повишат и максималните в сряда ще са между 24° и 29°. До края на седмицата вятърът ще е слаб от североизток. Сутрин ще бъде предимно слънчево. След обяд и преди полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места в цялата страна ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови