Започва изплащането на добавката от 75 лв. за ваксинирани пенсионери

OFFNews 01 февруари 2022 в 08:09 1149 0

Снимка Pixabay

Националният осигурителен институт започва изплащането добавката от 75 лева на пенсионерите, които имат завършен ваксинационен курс или поставена бустерна доза. Сумата е еднократна и не зависи от вида и размера на пенсията

Пенсионерите, които получават парите си на карта и са си поставили две дози до края на миналата година, могат да получат добавката още днес. За останалите се очаква изпращането на пенсионни записи.

Според данните първото плащане ще обхване близо 700 хиляди души.

Добавката ще се изплаща и от първия работен ден на всеки следващ месец до 30 юни, ако възрастните хора изпълнят условията за получаването ѝ дотогава.

От 31 януари стартира и нова услуга на НОИ - на телефонен номер 02 926 11 11 и мобилен 0882 187 111 се предоставя информация за актуалните промени в пенсионното законодателство, правото на пенсия и възможностите за пенсиониране.

На допълнителната телефонна линия може да се получи информация за преизчисляването на пенсиите от 25 декември миналата година с по-високия коефициент за стаж. Справки с лични данни не се извършват.

Цената на разговора е според индивидуалния план на лицето за разговор в съответната мрежа, а обаждането в контактния център от фиксирана мрежа е на стойност един градски разговор за цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови