Започва изпитният маратон на четвъртокласниците: 63 883 деца на външно оценяване

OFFNews Последна промяна на 08 май 2018 в 15:45 1524 0

Предстоят изпитите от националното външно оценяване на четвъртокласниците.

63 883 деца ще се явят на тест по български и литература на 10 май и това е само първият от поредицата изпити за завършващите началното си образование деца. Учениците ще бъдат оценявани върху диктовка и текст за четене с разбиране, към който има 11 задачи.

На 14 май ще се състои изпитът по математика.

На 16 май е „Човекът и обществото”.

На 17 май – „Човекът и природата“.

И по трите предмета тестът включва 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и още 3 задачи от отворен тип, на които учениците трябва да отговорят сами. На всеки от изпитите четвъртокласниците ще имат на разположение един учебен час за работа върху задачите.

Продължителността на всеки изпит за децата със специални образователни потребности е два учебни часа.

Целта на националните външни оценявания е да измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети, да се определи необходимостта от подкрепа, където е необходима, както и да се осъществи мониторинг на образователния процес на различни нива – на училищно, на регионално и на национално, уточняват от Министерството на образованието и науката.

С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за обучение в прогимназиален етап в профилираните гимназии с профил “Математически” и “Природни науки”, като тежестта им при балообразуването се определя от конкретното училище. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови