Quantcast

Започна контролирано изпускане на язовир ''Студена''

OFFNews Последна промяна на 10 януари 2021 в 17:30 3310 0

Започна контролирано изпускане на язовир "Студена", съобщиха от министерството на околната среда и водите. 

На място бяха областният управител инж. Емил Костадинов, управителят на ВиК Перник Борислав Иванов и министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Към момента се изпускат между 3000 и максимум до 4000 л/сек.

Заради валежите през последните дни в язовира се отчита рекорден приток от над 7500 л/сек.

"Нещата са под контрол, в момента язовирът е на ниво от 23,2 млн. куб. метра при капацитет от 25,5 млн. куб. метра. Изпускането е заради обилните валежи. Няма опасност за населението към момента и няма и да има", увери министърът

По думите му предвид това че язовирът още в началото на зимата е пълен, ще бъде държан на нива между 21 млн. и 23 млн. кубика. "Очертава се снежна зима и ще има вода, затова по всяка вероятност ще го свалим на 21 млн. кубика и когато дойде пролетта ще го допълним", Каза той.

Инж. Емил Костадинов посочи, че още в петък, преди да започнат дъждовете в късния следобед, са имали среща с министъра и управителя на ВиК. Оттогава е в постоянен контакт с тях и следи ситуацията. "В петък взехме решение да бъдат откачени две от деривациите. ВиК съответно предприе необходимите действия и по този начин има контролирано пълнене на язовира. Времето е меко, има снеговалеж и дъждове и притокът е силен", обясни Костадинов. Той добави, че има електронна система, с която в реално време може да се следи притокът и разходът на водоема.

"Изпускат се малки количества вода, за да не се натоварват реките след язовира. В постоянен контакт сме с колегите по поречието на река "Струма", заяви управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !