Започна архиерейската заупокойна литургия за патриарх Неофит в катедралата "Св. Александър Невски"

OFFNews 16 март 2024 в 10:18 862 0

Започна архиерейската заупокойна литургия за патриарх Неофит в катедралата

Снимка БГНЕС

Започна архиерейската заупокойна литургия за патриарх Неофит в катедралата "Св. Александър Невски"

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна архиерейската заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник на Светия синод.

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.

В патриаршеската катедрала, към този час, сред присъстващите са Симеон Сакскобургготски, представители на различни институции и на вероизповеданията у нас, духовници от Поместните православни църкви и много вярващи, дошли да се сбогуват с българския патриарх. Сред присъстващите е и митрополит Епифаний от православната църква в Украйна. Присъстват и посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и посланикът на Украйна Олеся Илашчук.

След литургията в 11:30 ч. ще започне опелото на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква - Българска патриаршия БПЦ-БП).

След края на опелото ще започне траурното литийно шествие от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", което ще премине по бул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Мария Луиза" и ще завърши пред митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика