Заплатите в градините да се изравнят с учителските, предлагат ПП-ДБ

OFFNews 22 юни 2023 в 10:47 3409 1

Венко Сабрутев

Снимка БГНЕС

Венко Сабрутев

Заплатите на педагогическия персонал в детските градини и ясли да се изравнят с тези на учителите - 125% от средната работна заплата, а възнагражденията на непедагогическия персонал да станат 170% от минималната работна заплата (към днешна дата това прави 1326 лв.).

Това ще предложат ПП-ДБ при гласуването на новия бюджет в пленарната зала, обяви в сутрешния блок на БНТ депутатът Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната".

"Това е личната ми кауза - за повишаване на заплатите на персонала в детските градини и яслите. В момента те изостават драстично и се оказва, че непедагогическият персонал, който полага изключително важни грижи за децата ни в най-ранна детска възраст, получава минималната работна заплата. Сега нашето предложение ще бъде ръст в размер на 170% от МРЗ, а педагогическият персонал да се изравни със заплатите на учителите в страната. Държавата ще осигури необходимите средства за получаване на заплатите", каза Сабрутев.

По думите му в бюджета ще има средства за заплати на лекарите от минимум 2000 лв. и 1500 лв. за медицинските сестри. Осигурени са средства и за планираното 12% увеличение на пенсиите, както и за увеличение на стипендиите.

"Това е бюджет на стабилизиране на държавата и връщане на държавата към нормалното ѝ функциониране. И се вижда, че всички приказки на служебния кабинет за тези големи дефицити, стигащи до 6%-7% са голяма лъжа. В момента дефицита е 3,2%, което е доказателство, че вървим в рамките на нормалното. До края на годината Министерство на финансите, с политиката, която предлага, ще го свали до 3%", каза Сабрутев.

Той допълни, че в предложения от МФ проект на държавен бюджет няма предвидено съкращаване на администрацията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

1

Stoyancho

22.06 2023 в 14:11

да се изравнят, но за 4 часа не е справдливо да взимат като за 8 часа, някак тази прищявка на ДБ, копира ББ от пре, предходни избори.
 
X

Да помогнем на украинските деца!