Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: От есента уседналостта в София ще дава 4 точки за прием в детските градини

OFFNews 13 юни 2020 в 13:20 6200 0

От есента при класиране на децата в детските градини в столицата ще се получават 4 точки за уседналост над 3 години.

Това каза зам.-кметът на София по култура, образование и младежки дейности Тодор Чобанов пред Нова телевизия по повод подготвен в неделя протест на родители заради недостига на места в детските градини в София.

„Подготвили сме реални мерки, които ще започнат да действат от есента. От първото класиране за есента ще започне да действа критерият за уседналост, за да може да се нормализира ситуацията. Това означава, че родители, които живеят трайно в София и са си плащали данъците тук, ще имат най-голяма възможност да ползват тези услуги. Ще се получават 4 точки за уседналост над 3 години. За това класиране очакваме около 1500 места да бъдат прехвърлени от СОП и ХЗ, където няма реално чакащи деца към общия ред. Това са 1500 нови места за децата. До края на годината над 500 места ще бъдат пуснати от обекти, които в момента се изграждат.“, каза още Чобанов.

„Проучили сме много системно опита на европейските държави. В най-богатите европейски държави има практика на партерни етажи да се изграждат детски градини. В България също е имало такава практика.

Когато трите наредби, предложени от нас, бъдат променени, веднага ще възложим на районните кметове да се изготвят планове за това какви помещения могат да бъдат адаптирани, за да може още следващата година да започнем работа по това. Най-много ни вълнуват възможностите за общински детски градини на партерни етажи“, посочи той.

„В ход е една много голяма реформа за задължителното обхващане на 4-годишните деца. В момента има задължително обхващане на 5 и 6-годишните и за всяко дете на тази възраст се осигурява място в детските заведения и подготвителните групи. Предстои да се работи за пълното обхващане, за да можем да гарантираме, че 4-годишните ще бъдат обхванати“, каза още зам.-кметът.

„По 21 проекта се работи в момента в София, като голяма част от тях са в реално строителство. В момента, в който излезе разрешителното за ползване, пускаме местата за класиране на деца.

На третото класиране в София бяха класирани успешно около 400 деца. За следващото класиране остават около 2700 свободни места. Ще се акцентира на есенното класиране, като на 30 август ще е първото есенно класиране“, допълни той.

„Безопасността на нашите деца са наш приоритет. За това сме инструктирали директорите на детските заведения да бъдат изключително стриктни и изпълнителни. Взели сме всички мерки, за да гарантираме сигурна среда за децата”, обясни той. Според него поведението на учителките е безотговорно, независимо дали наистина са посетили Сърница, или е било просто шега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови