Закриха дома за медико-социални грижи в Ямбол

OFFNews 30 януари 2019 в 15:09 3232 0

Снимка Pixabay

Министерският съвет прие Постановление, с което закрива Дома за медико-социални грижи за деца в гр. Ямбол.

Правителственият акт е в изпълнение на националната политика за отглеждане на децата в семейна среда и постепенното намаляване настаняването на бебета и малки деца в специализирани институции.

Закриването на ДМСГД-Ямбол е в съответствие с Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“ и актуализирания план за нейното изпълнение, съгласно които е планирано да бъдат закрити всички институции за деца.

Функционалната необходимост от съществуването на ДМСГД - Ямбол отпадна, поради факта, че провежданата активна политика за деинституционализация доведе до прогресивно намаляване на броя на децата, отглеждани в дома. При стартиране на процеса по деинституционализация през 2009 г. в ДМСГД-Ямбол са отглеждани 69 деца, а в края на 2017 г. за отглеждане са останали само 19 деца. През 2018 г. са предприети мерки за осигуряване на семейна среда и на тези деца и към 07.09.2018 г. те са изведени от дома. Към 01.10.2018 г. в ДМСГД-Ямбол няма настанени деца, както и в съответствие с националната политика не се очаква да бъдат настанявани деца за отглеждане.

Със закриването на ДМСГД-Ямбол в област Ямбол ще бъде ограничено предлагането на институционална грижа за деца в домове за медико-социални грижи, което е и една от целите на стратегията. За децата, които се нуждаят от грижа извън семейството, такава ще бъде осигурявана посредством алтернативни социални услуги.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови