Захариева в Мадрид за среща на външните министри от Азия и Европа

OFFNews Последна промяна на 15 декември 2019 в 11:30 1267 1

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна в Мадрид за среща на външни министри на 51 държави от Азия и Европа, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Тя ще участва в 14-та среща на министрите на външните работи на Форума „Азия-Европа“ (АСЕМ).

Срещата ще бъде председателствана от новия Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. По време на първата работна сесия министър Захариева ще бъде водещ говорител.

Министрите на външните работи ще обменят мнения относно начините за укрепване на сътрудничеството в широк кръг от области, като съсредоточат вниманието си върху следните централни теми: целите на ООН за устойчиво развитие, изменението на климата, предизвикателствата пред сигурността, равенството между половете и овластяването и ролята на жените за мира и сигурността, устойчивата свързаност.

В рамките на форума Екатерина Захариева ще има двустранни срещи с министрите на външните работи на Виетнам Фам Бин Мин, на Казахстан - Мухтар Тлеуберди и на Република Корея Канг Кьонг-Хуа. С министъра на външните работи на Кралство Тайланд Дон Прамудвинай министър Захариева ще подпише междуправителствено споразумение за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически и служебни/официални паспорти.

Форумът Азия – Европа (АСЕМ) е създаден през 1996 г. като форма за диалог и сътрудничество между Европа и Азия с цел укрепване на връзките между двата континента. В АСЕМ участват 53 партньори, сред които 51 европейски и азиатски държави, ЕС и секретариата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Партньорите от АСЕМ представляват 55% от световната търговия, 60% от световното население и 75% от световния туризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2022

1

Беър Грилс
"В природата кръгли идиоти рядко се срещат,но за сметка
на това овалните са колкото щеш"
От твоите дълбоко обмислени изводи мирогледът ми се
отвори към други светове!!