Захари Карабашлиев: Няма малки държави. Има малки държавници

OFFNews Последна промяна на 20 април 2022 в 13:39 2411 0

Известният писател Захари Карабашлиев публикува гневен коментар по повод думите на министъра на външните работи Теодора Генчовска, че България е малка държава с ограничени възможности да помогне на Украйна.

През последните два дни на посещение у нас е външният министър на Киев Дмитро Кулеба, а изявлението на представителката на ИТН дойде именно след срещата ѝ с него.

Според писателя никой министър, било то външен, не трябва да си позволява да нарица родината си "малка" и отбелязва това в деня, в който България почита жертвите на Априлското въстание. Захари Карабашлиев е един от основните организатори на благотворителният концерт, който се проведе през март в София под надслов "Солидарност с Украйна. С вас сме!".

Във фейсбук профила си Карабашлиев пише:

Имало такъв министър! Говоря за г-жа министъра на външните работи, която вчера започна своето изявление пред украинския си колега г-н Кулеба, че България била “малка държава” и затова щяла да помага на Украйна толкова, колкото… “Малка държава” тя нарече собствената си Родина!? Припомням, че на днешна дата през 1876 г. шепа луди глави и част от по-будното българско население започват Априлското въстание срещу огромната тогава Османска империя с голямата идея да живеем ние сега в свободна държава. За да може г-жа министъра вчера да я нарече “малка”?! Какъв срам, по дяволите.

Няма малки държави, госпожо. Има малки държавници.

Има малки идеи, малки мечти, малки хоризонти. Има малки хора. И когато тези малки хора ги изпонаизвадят кой знае откъде след поредните избори и ги инсталират по върхови места, тогава вече има и малка държава, даже съвсем мъничка.

Тази госпожа министър за последните месеци (най-драматичните месеци за Европа след Втората световна война) не е забелязвана почти никъде, не ходи почти никъде, а и не се среща с почти никого тук. Не е ясно какво точно прави, но явно не разбира, че:

А) България е със средна за Европа територия, т.е. не е никак малка по територия, напротив;

Б) Една държава не е просто територия. Тя е (или трябва да е) нещо далеч по-голямо от петно на политическата карта.

И ако си външен министър не би трябвало да ти мине през ума да си позволяваш да използваш думата “малка” за Родината си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови