Задържаният в Скопие българин: Искаха да ме вкарат в затвора и да видят кой политик ще се обади

OFFNews 18 юли 2022 в 10:10 4597 1

Николай Диковски

Снимка Фейсбук

Николай Диковски

В стаята, в която бях затворен сам в районното управление, дойдоха 25 цивилни души, които не ми се представиха, а започнаха с уникален психически тормоз. Те се интересуваха от всяко мое действие буквално в целия ми живот - тотален разпит, който започна в 13 часа и завърши преди полунощ.

Това заяви пред Nova задържаният вчера от властите в Северна Македония 49-годишен българин Николай Диковски. След 10-часов престой в полицейско районно в Скопие, Диковски е платил гаранцията от 1000 евро и е бил заставен да напусне страната до 3 часа.

"Никой не ми каза, че съм шпионин, но ме питаха: "Кой те научи, кой те прати, защо го правиш, ти ли ръководиш протестите?" Аз никога не съм бил там, дори като зрител. "Ти и други български организации сте в основата на протестите" - това ми казваха", заяви днес той.

Николай Диковски е живял 4 години в Северна Македония, консултант е в сферата на туризма на големи компании. Той обясни, че от много време е свързан с Македония заради бизнеса си и свои близки там. В петък около 13 часа на вратата на Диковски се звъни и двама цивилни полицаи му казват, че просто правят рутинна проверка в квартала. Той им предоставя документите си за самоличност, след което му казват, че трябва да бъде отведен директно до полицейското управление. Там става ясно, че ще правят справка на база на престоя му в Македония.

"Беше направена буквално за минути, казаха ми, че съм преминал регламентираното време за престой от 90 дни. Аз знаех за това, но имайки предвид, че вече съм бил там 4 години, аз подадох документи за откриване на фирма. На база тази фирма мога да регламентирам престоя си там" обясни Николай Диковски.

Той е на мнение, че македонските власти умишлено са бавели регистрацията на фирмата му под претекст, че е заради отпускарския сезон. След справката на документите на Диковски идват и миграционните служби, които бързо си тръгват от управлението. След тръгването им затварят Диковски сам в стая в районното управление и започва своеобразният разпит.

"След като ме освободиха вечерта в събота, в неработен ден, на мен веднага ми беше насрочено дело. Явявайки се бях осъден на парична глоба на база преминаване на дните за престой, без да се споменава друго обвинение. Условието беше глобата да бъде платена в рамките на два часа в неработен ден. Чудно е защо делото ми беше в неработен ден и защо срокът, в който трябваше да платя гаранцията, е изключително кратък. Може би те знаеха, че няма да се справя, може би искаха да ме вкарат в затвора и да видят кой политик ще се обади", заяви Николай Диковски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови