Задържаха работодателя, заради когото работници заплашваха да скочат от 6-ия етаж

OFFNews 11 октомври 2022 в 19:58 9725 1

Перник

Снимка ZaPernik

Държавата и местната власт започват проверки по строежа на турския блок в Перник.

За 24 часа е задържан работодателят, заради когото двама строителни работници стояха на ръба на 6-етажна сграда и отказваха да слязат, докато не получат заплатите си, предаде БНТ.

Двамата турски граждани бяха свалени в понеделник вечер и прегледани от медицински екипи.

"Става въпрос за неизчистени взаимоотношения между инвеститор и посредници. Имаме инвеститор българин, строител българин, кърджалийска фирма, която и посредник и турска фирма, която е наела работниците от Турция. Говорим за неизплатени задължения. Разследването ще покаже къде точно по веригата се е получило това, че не са получили възнагражденията си", коментира кметът на Перник Станислав Владимиров, който се качи да преговаря с мъжете. 

На място бяха изпратени психолози от МВР, както и колеги на протестиращите, полицаи и пожарникари. 

Част от заплатите им вече са изплатени. Стана ясно, че някои от турските работници не са били наети по правилата.

"Може да ги разделим наполовина работниците, едната част са на турска фирма, регистрирана в България и ги е командировала в България с разрешение на Агенцията по заетостта. Другата половина са със статут на сезонни работници, които са към фирмата със седалище в Кърджали. В строителството сезонни работници не могат да работят, тъй като то няма сезонен характер", заяви директорът на Инспекция по труда - Перник Любомир Владимиров пред БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика