Quantcast

Задача за второкласници: Колко кебапчета отиват, за да закараш една махала на митинг?

OFFNews Последна промяна на 09 декември 2013 в 10:01 10974 16

Факсимиле то задачите за 2-ри клас в конкурса по математика
Факсимиле то задачите за 2-ри клас в конкурса по математика

 

Ако на жителите на една махала са им раздали по две кебапчета, за да отидат на митинг, колко кебапчета общо са необходими?

Това не е бележка из халваджийския тефтер на някой търгаш на гласове, а задача в математическия конкурс "Иван Салабашев", организиран от БАН.

В подбора от задачи за втори клас под номер шест е включено следното условие:

Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по

две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 знамена занесли

в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата?

А) 100 Б) 80 В) 50 Г) 40

Задачата възмути родители. Някои от тях споделят, че първоначално са взели условието за майтап. То обаче е публикувано и в страницата на БАН.

Пред Нова телевизия председател на журито на турнира Емил Колев коментира: "Не знам защо се приема, че става въпрос за партиен митинг. Митинг може да се каже и за футболен мач, и там се събират много хора. Материалът за малките ученици е доста ограничен и се търсят такива раздвижени формулировки."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.12 2013 в 16:26

Такива задачи, както и публикациите в медии като Offnews само водят към възпроизвеждане на "уродливата политическа действителност" и показват "морала" на протестиращите и техните вдъхновители - ксенофобски, популистки и откровенна лъжа и измама. Само да напомним, че последните избори бяха "проведени" от служебното правителство назначено от Росен Плевнелиев, а предните от неговия патрон ген. Борисов. Така, че всички упреци за изборни манипулации, кюфтета и знамена са към тях. Въпреки това ксенофобската, популистка и откровенно тъпа постъпка си остава не по-малко грозна. По същия начин грозно е и тиражирането й и опита за нелепо оправдаване на авторите от страна на медии като Offnews. Оправдания от рода на “Не знам защо се приема, че става въпрос за партиен митинг. Митинг може да се каже и за футболен мач, и там се събират много хора." показва само интелектуалната импотентност на авторите и звучи патетично и меко казано нелепо. Мисля, че за пореден път подценихте публиката с подобни елементарни манипулации. Това, което сам можеш да си причиниш от глупост, няма как да го постигнат никакви опорни точки. Питайте данъчния измамник Плевнелиев, той има богат опит с гафове и знае как се отразяват подобни нелепици на рейтинга. За автора какво да кажем. Този индивид Емил Колев не е тъмен балкански субект, ами си е ТЪП балкански субект, добре поне, че не са го изкарали агент на Москва.

09.12 2013 в 15:24

Дирник, извинявай исках да кажа Бирник, престани да пишеш глупости. Очевидно е, че никога не си писал и подал проект по структурните фондове и словоблудстваш изопачавайки фактите, така че да очерниш кандидат за финансиране по фондовете.
Кандидатите по схемите за безвъзмездна помощ финансни от ЕС разработват проект, който ще изпълнят задължително и ще съфинансират от собствени средства (в зависимост от големината на предприятието може да се стигне и до 50% съфинансиране). Ако проектът е достатъчно качествен, отговаря на изистванията на програмата, премине трите етапа на оценка и парите стигнат до него - да, ще бъде финансиран. Кое е лошото тук, Бирник? И без друго куп пари от първия програмен период, които българските предприятия и общини можеха да вземат за да подпомогнат развитието си, ще останат неизползвани, и то не заради липсата на качествени проекти. Защо тогава да не се финансират качествените проекти? Някакъв разумент отговор за това да имаш? Защо не вземеш да разработиш и ти някой иновативен проект и да кандидатстваш с твоята фирма, да видиш колко е лесно. А после и да го изпълниш точно по правилата. Сигурна съм че нямаш и представа за какво ти говоря, нали.
"АФЕРА няма нищо против печеленето на пари от държавата." - пълен нонсенс. Основнта част от пебличното финансиране идва от данъците на европейците - 85%, а не от държавата. Така че, да кажеш че фирмата щяла да "спечели" пари на държавата е пълнан глупост. Може да ти повярва само някой, който сис няма представа от европейски фондове и проекти, за щастие тези хора стават все по-малко.

09.12 2013 в 14:29

По-скоро се критикува задачата, защото тя казва, че е окей да се продаваш за кебапчета и намеква, че всичко го правят (включително и хората срещу правителството в момента).

09.12 2013 в 13:32

Г-н Филчо Овчев последно кой отпуска средствата по оперативни програми? Правителството или Европейския фонд за регионално развитие? Ако е ЕФ не е ли по-добре цялата сума да се ползва за информиране на Българското общество колко вредни за него са БСП, ДПС, Атака информационни сайтове поднасящи дезинформация като Афера, Блиц примерно, цялата Пеевска преса, Галерия, и т.н. Само като си спомня марша на вашите колеги "зомбитата" от кино продукцията на ДПС-БСП-Атака са сплашване на жителите на София и веднага се сещам за едни "опорни точки" за манипулиране, с дълги подобни на вашите текстове. Разпространявани по всички нормални сайтове от платени драскачи като вас. Скрийте се БирникЪ-Овчев не ставате за нищо. Целия текст показва липса на "талант", политическа и икономическа информираност.
И най-важно никой не ви вярва.

09.12 2013 в 12:54

Браво, на Offnews! Вече открито пропагандирате расова и политическа нетърпимост. Кебапчетата и "жителите на махалата" отдавна са придобили съвсем различно значение от "Митинг може да се каже и за футболен мач, и там се събират много хора." именно благодарение на вас и вашите сродни издания - всички ги знаят кои са. Надявам се, че се гордеете с това, което правите защото възмездие винаги има. Колкото до морала, този морал, който се опитвате да пропагандирате, определено не е морала на бъдещето на България. Прокопиеви

09.12 2013 в 12:52

Функцията на образователната система е да подготвя децата за реалният живот, а не за светлото бъдеще на комунизма, така че задачата си е Уред.

09.12 2013 в 12:50

Колко си проЗ, тара ра ра....Флагмана на комунистическият идиотизъм Афера, с една недоклатен комунистическа милиционерка е любимка на всичките комуноидни гниди.

09.12 2013 в 12:48

Хайде бе "новинари" докога ще чакаме репортаж от инструкциите на банкянския шлангаджия в Тел Авив и Анкара? Защо се срамувате да пишете по тази тема? Какво срамно има в това, че доктора специалист по развиване на маркучи в пресечена местност е отишъл да му набият обръчите и опорните точки с израелски нитове и турска "чаламба-ааа" след това?

09.12 2013 в 11:46

Сори! подготовка за живота.

09.12 2013 в 11:38

Задачка с висока сложност - колко процента червените олигофрени владеят - правителството, банките, ченгесарията, мафията и колко процента червените олигофрени са в затвора и Карлуково?