За първи път от 17 години в София нямаше Луковмарш

OFFNews Последна промяна на 22 февруари 2020 в 20:24 5731 5

Снимка БНТ

За първи път от 17 години днес в София нямаше Луковмарш.

Привърженици на Христо Луков се събраха тази вечер само пред къщата на улица Тракия, в която е живял генералът, и оставиха венци и цветя.

Българското министерство на външните работи излезе с позиция, в която изразява надежда, че "сега участниците и привържениците на Луковмарш са осъзнали, че подобни прояви са не само посегателство върху паметта за трагедията на Холокоста и нейните невинни жертви, но и опасно за всички ни насърчаване на радикализирани привърженици на ксенофобски възгледи и социопати, като убиеца от Ханау в Германия."

МВнР приветства решението на Върховния административен съд, с което бе потвърдена заповедта на столичния кмет за забрана на Луковмарш.

"Подкрепяме действията на Софийска община и на правоохранителните органи по охрана обществения ред и спазването на законността, както и предприетите от Прокуратурата действия за забрана на основния организатор на „Луковмарш“ - Български национален съюз „Едейлвайс“, който насърчава към насилие и омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност и антисемитизъм.  Афишираните от организаторите, участниците и симпатизантите на марша възгледи не могат да бъдат приети като свободно изразяване на мнение, защото те са престъпления, съгласно българското законодателство и международните норми, и трябва да бъдат преследвани със строгостта на закона" - пише още в позцията на външното ни министерство.

В петък германската полиция разпита 22 пасажери на летището в Дортмунд, които са искали да отпътуват за България. На деветима от тях - осем мъже и една жена, е било забранено да напуснат страната, а документите им са били задържани. Според съобщение на полицията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, акцията е била извършена заради улики, че въпросната група възнамерява да се включи в организирания в София Луковмарш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3281

5

Чалгомраззз

27.02 2020 в 09:29

Колко пъти ще убивате генерал Луков!Червени терористи!!!

1943

4

OtSofia

23.02 2020 в 15:55

Снощи пресичах трамвайната линия срещу Английската гимназия. Заедно с мен пресичаха и шест момчета на възраст около18-20 години. Прилични, възпитани, нормално разговарящи културни момчета. Едно от тях разтревожено питаше риторично с приятелите си. Въпросът бе: "Защо ни забраняват да честваме спасителя на Кюстендил и български герой, загинал от подли долни убийци в дома си, българският герой генерал Луков ? Защо ни наричат с обидни лъжливи имена и ни представят пред света като някакви крайни и противообществени хора?" И аз си зададох същия въпрос. Нямам отговор. Знам само, че през седмицата медиите ми проглушиха ушите с интервюта на гости от чужбина с крайно леви и лево-либерални агресивни изказвания. Някак бехме отвикнали от такова говорене. Тези последните не са ли опасни? Защо ги допускаме?

2589

3

ctef

22.02 2020 в 22:30

Явно властите имаха голям стрес от провеждането на шествието. Целия център беше блокиран от полиция и жандармерия.

2589

2

ctef

22.02 2020 в 22:24

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=210958233430035&set=pcb.210958470096678&type=3&__tn__=HH-R&eid=ARC1XkL8Lq3PO7LNL iygjq-mCm9Pcn-yjedGQOi3O8IRvgyq0OxlC-8HndTfwS_iNqbn7McE5__aRpBj

1000

1

Mladen900

22.02 2020 в 21:39

Живеем в страшни времена щом представителите на медиите открито аплодират забраната за марша и за отнемането на свободата на словото и изразяването на групи, с които не са съгласни. Историята нагледно демонстрира, че най-сигурният начин да радикализираш една група от хора и да им отнемеш свободата на словото. Направиш ли го, те се чувстват мъченици, а мъчениците правят радикални неща.

Свободата на Словото е основата на Свободата. Без нея ние не сме свободни. Моментът, в който започнем да делим свободата на словото от речта на омразата е моментът, в който свободата на словото загива. Годините минават, правителствата се сменят, а стандартът за реч на омразата се променя с промяната на поколенията. Единственият начин да подсигурим свободата на тази страна е като оставим хората да изразяват свободно мнението си. Нека бъдещите поколения съдят дали е било омраза или не.