За първи път български фолклорен ансамбъл ще участва на фестивала в Шанхай

OFFNews 04 септември 2017 в 13:08 7409 0

За първи път български фолклорен ансамбъл ще участва на фестивала в Шанхай

За първи път български танцов ансамбъл ще участва на престижния Международен фестивал по изкуствата в Шанхай. Столичният ансамбъл „Пламъче“ ще представи българския фолклор на десетото издание на фестивала, който ще се проведе от 13 до 18 септември 2017 година, съобщават от ансамбъла.

Шанхайският фестивал на изкуствата е единственият държавен международен фестивал по изкуствата и водещо културно събитие в Китай. Ансамбъл „Пламъче“ е първата българска група, която получава покана и ще вземе участие във фестивала от неговото създаване през 1999 година.

Вече 10 години ансамбълът издирва, съхранява и популяризира българския танцов, музикален, песенен и обреден фолклор. Работи с екип от специалисти – хореографи, етнолози, педагози и музиканти, чиято цел е вярното и точно предаване на традициите и творчеството. 

От 2011 г. „Пламъче“ представя страната ни на международната сцена, а от 2014 г. е представителен танцов ансамбъл за CIOFF България – българския клон на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. В своята история съставът има стотици участия в България и в редица престижни международни фолклорни фестивали в Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Чехия, Полша, Италия, Франция, Германия и други.

Ансамбълът дава начало на редица европейски и световни спортни първенства, на които България е домакин. Има и редица представителни изяви.

Танцьорите на ансамбъл „Пламъче“ са носители на високи отличия от национални и международни конкурси. Преди месец ансамбълът се завърна с приз за най-добро сценично представяне на традиционни ритуали от фестивала „Дни на Бескидската култура“ 2017 г. в Република Полша.

Танцьорите със сърце и отдаденост подкрепят благотворителни инициативи, сред които са традиционният абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение и благотворителната инициатива „Българската Коледа“ под егидата на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови