Windows 10 и личните ни данни

OFFNews Последна промяна на 04 август 2015 в 14:25 19170 36

Снимка Flickr

Тук не искам да говоря за това как изглежда Windows 10, за мен външният вид е изключително грозен, неконсистентен и му липса ергономичност, но това е субективно. По-интересното е, че приключи анализът на лицензионното споразумение, с което просто се съгласяваме, без да прочетем. Отне близо 4 дни на група юристи да се запознаят с него и там пише някои много интересни неща. Едно от тях е, че Windows 10 ще събира следната информация за вас:

- Кой и кога е на компютъра – тоест всеки ще има профил. Има се предвид профил на някакви сървъри на MS, а не локалният ви профил;
- Колко време се използва компютърът;
- Какво пишете по клавиатурата;
- Кои програми сте отворили и какво правите в тях;
- Всяко едно съобщение, независимо дали е по поща, чат или друга система;
- Календари, бележки и букмаркове;
- Камера, микрофон и периферия;
- При наличие на биометрия, данните от биометричните сензори. 

На практика Microsoft ви заявяват директно, че ще събират всяка една възможна информация за вас, но никъде не се казва за какво ще се използва тази информация. Единственият текст по темата е: „Информацията може да бъде използвана за защита на нашите партньори“. Кои са тези партньори, как ще се използва?

Ще си кажете, че може да изключите тези опции, нали все пак има някакви чекбоксове по настройките? Да ама не, в лиценза се споменава, че дори да ги изключите, по-голямата част от тази информация пак ще се събира.

Другото интересно нещо е, че ключът за bitLocker, което е криптогравският механизъм на Windows 10, ще се съхранява в OneDrive (облачната услуга на Microsoft - б.р.). Това е безумно, всеки с достъп до OneDrive може да вземе ключа и да декриптира всичко. Това е като да оставите вълка да ви пази агнето.

Windows 10 също така ще съхранява ВСИЧКИ пароли в OneDrive. Всички!!! Не можете да го промените (е, някой хакер ще намери начин, но за сега легално не можете).

Интересна е и концепцията за споделяне на пароли за WiFi. Ако аз и ти сме приятели, ти отидеш в някое заведение и запомниш WiFi паролата на това заведение, когато аз отида в същото заведение няма да има нужда да въвеждам парола, понеже моя Windows ще вземе паролата от твоя Windows. От уважение към интелекта ви няма да обяснявам колко е грешно това.

На практика не може просто да си качите Windows 10 в „самостоятелен“ режим. Трябва да е свързан с мрежата, и трябва да имате акаунт. Иначе много от нещата няма да работят както очаквате.

Windows 10 е нещо, което надминава нещата в "1984" на Оруел. Съвсем нагло Microsoft заявяват, че ще следят всяко едно нещо, което правите или говорите - 24/7.

Не, благодаря, аз ще си използвам Linux.

И ако някой от вас каже „Аз няма какво да крия“, моля ви, отидете и се застреляйте. Ще си направите услуга щом смятате, че това навлизане в личното пространство е нормално и ви препоръчвам да прочетете малко история, най-вече как са се сформирали тоталитарните строеве. Винаги подхода е един и същ, само технологията е различна.

И още едно нещо, над което да помислите, един цитат от Уил Смит:

„Когато бях на 15, бях идиот, но бях идиот в анонимност. Сега всеки идиот на 15 оставя следи в интернет и тези следи ще го тормозят до края на живота му“.

Публикацията е от личния блог на програмиста Иван Ванков (gatakka)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.08 2015 в 23:24

Има начини да се избегне https://www.facebook.com/shantalqci/photos/a.573206079481186.1073741828.573196109482183/697701597031633/?type=1

11.08 2015 в 10:22

Интересно представяне на неща, които и децата ги знаят. По тази логика трябва да захвърлим и мобилните телефони, защото ако прочетете агриймънта на андроид(линукс),на самия линукс и въобще на всяко електронно устройство, което ползвате, ще трябва да се върнем в средновековието.
Събирането на тази информация официално е заради представявяне на реклама според личните Ви интереси. За какво друго може да се ползва, могат да спекулират феновете на конспирацията.

P.S Линукс сам по себе си е вирус и в ръцете на един обикновен потребител е тотално незащитен в сравнение с windows

09.08 2015 в 12:21

Направо ви се чудя на акъла и на мисленето. И какво мислите че ви следят, насраните гащи ли? Всичко е напълно нормално и изобщо не е така като си го фантазирате. Т.н. следене е против терористични действия, за подобряване на услугите, а не за да ви знаят колко пърдите и мързелувате у вас. Кой от вас си планира атентат, че толкова го е страх? След всички атентати и убийства е нормално да е така.

07.08 2015 в 19:33

b0t - app store си е по дефоут в Windows 8, 8.1 и 10 (върви си със самата операционна система), какво общо има следенето на данни или начина на лог в системата с него само ти си знаеш, ако нямаш връзка с интернет, апп стор приложението няма да ти свърши абсолютно никава работа. Тук въпроса е че се създава излишна паника, който се страхува да не го следят, има пълната свобода да използва друг софтуер, ако все пак е свикнал на Windows да си качва смело Windows 98 :) и да си живее спокойно, ако от Microsoft държат да следят някой дори със стара операционна система винаги ще го прецакат още на следващия ъпдейт, както казах по-долу в коментара си, всички операционни систем следят някои от действията на потребителите, това е нужно поради ред причини, но можеш да бъдеш напълно спокоен че Maicorsoft, Google, Apple и др. не ти следят личната кореспондениця и подобни неща. За това каква информация да изпраща самия Windows до производителя самия потребител си решава, има си настройки за това.

07.08 2015 в 00:26

mmrx, не съм професор : ) С кои условия съм се съгласил?

"Уиндоус 10 си е префектен софтуер" - ти който го написа това и шита надолу за мен си тотален олигофрен : )

коречи, ако искаш апп стор какво правиш?

06.08 2015 в 14:58

Уиндоус 10 си е префектен софтуер !Бог да Благослови Америка ! Всичко друго е пластика и много фантастика ! Не подвеждайте останалите потребители !На който не му изнася ,има си папка Windows.old ,Recovery и да се връща,към старата си версия !Омръзна ми само от ревльовци ,от мамини синчета ,родени със сребърна лъжичка в устата ! Всички големи философи станаха ,за работа една умна стаия не срещнах ,някой с нещо да се похвали ,как е живота и т.н ? Всеки 2-ри реве,няма работа,няма пари,ниско заплащане ,оня много получавал,тоз това направил грешно ..? Хора ,вземете ,осъзнайте се най-после ! Спрете да се оплаквате от всичко,не само от държавата ! Променте я ! Защото Вие сте Държавата ! Не питайте ,какво може страната да направи за Вас ,а какво Вие ,може да направите за страната си !Проумейте го най-после този факт !

06.08 2015 в 11:16

- Кой и кога е на компютъра – тоест всеки ще има профил. Има се предвид профил на някакви сървъри на MS, а не локалният ви профил;
- Колко време се използва компютърът;
- Какво пишете по клавиатурата;
- Кои програми сте отворили и какво правите в тях;
- Всяко едно съобщение, независимо дали е по поща, чат или друга система;
- Календари, бележки и букмаркове;
- Камера, микрофон и периферия;
- При наличие на биометрия, данните от биометричните сензори.

Пълни глупости, първо при инсталиране на Windows 10, съвсем ясно има запитване потребителя как иска да се логва в системата, офлайн или онлайн, разбора се за влизане онлайн е нужна интернет връзка, съмнявам се някой да е избрал тази опция, Microsoft винаги са получавали информация независиомо от версията, това се отнася и за всички други операционни системи без изключение, но тя по-скоро е за статистически данни, що се отнася до следенето на кореспондениця и подобна лична информация която е защитена с международни споразумения и закони няма как да стане, стига сте всявали паника сред хората. И какво ще значи ергономична операционна система, ергономичен стол съм виждал, клавиарута и мишка също, но за операционна система още не бях чул, ползвам Windows 10 вече седмица и нямам никакви ортопедични проблеми, може би е достатъчно ергономичен знам ли, ако някой има проблем със ставите и мусколите нека сподели, да знаем как да се предпазваме от не ергономични операционни системи.

06.08 2015 в 09:00

b0t, щото си се съгласил с тези условия, бе професоре

06.08 2015 в 08:06

Няма абсолютно никаква разлика по отношение на събиране на лични данни между Windows 7,8 и Windows 10. Информацията на автора е вероятно от една публикация на Newsweek която беше напълно опровергана.

05.08 2015 в 11:54

Krasi, могат да се изключат само някои неща и са доволно покрити. И защо всичко е включено по default, а не обратното?

desync работи в май кОр софт България, затова не му се сърдете : )

Аз, предостатъчно e : D