Втора група български инженери - доброволци замина за Албания в помощ след земетресенията

OFFNews Последна промяна на 10 December 2019 в 15:22 3507 0

Втора група български инженери - доброволци замина за Албания след мощните земетресения там, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Групата, която дарява труда си, е от седем човека и ще продължи работата по оценка на състоянието на пострадалите от земетресението сгради в Тирана и Дурас. Това са инж. Георги Кордов, инж. Росен Рашков, инж. Тамер Ахмедов, Галина Рулева, инж. Божидар Лесновски, инж. Иван Маноилов и доц. д-р инж. Георги Георгиев.

Специалистите безвъзмездно ще участват в обследването на конструктивната устойчивост на зданията, в каква степен са засегнати от трусовете, какви са щетите по тях и дали са годни за обитаване. Те се извършват с необходимата специализирана техника, която се транспортира от България.

Целта е страната ни да окаже помощ на Албания в преодоляването на последствията и възстановяването на нормалния ритъм на живот след силното земетресение и последвалите вторични трусове там, които в края на миналия месец причиниха сериозни нарушения и оставиха много хора без дом.

Българските строителни инженери ще работят съвместно с колеги от Република Северна Македония, Италия, Унгария, Румъния и Турция.

Това е втората група от наши специалисти, които ще проверяват на място елементи на различни строителни обекти, пострадали от земните трусове. Първата бе командирована от МРРБ в началото на месеца, като включваше представители на Университета по архитектура, строителство и геодезия и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. В страната работи екип от 12 души, сред които бе заместник-началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Петър Духлински. Останалите специалисти, които съдействаха със своя професионален опит, са: проф. д-р инж. Богомил Петров, проф. д-р инж. Петър Павлов, проф. д-р инж. Димитър Кисляков, проф. д-р инж. Марина Трайкова, проф. д-р инж. Пеньо Пенев, доц. д-р инж. Цветан Георгиев, доц. д-р инж. Дилян Благов, инж. Борислав Симонов, Георги Стоянов, инж. Димитър Куманов, д-р инж. Теодор Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови