Всички бургаски училища в онлайн система за поръчки на храната за децата

OFFNews 15 септември 2018 в 10:29 3305 2

Ето така новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас посрещна гостите си на откриването миналата седмица.

Община Бургас въведе първата в страната онлайн система за поръчка на ястия от училищните столове. Пилотният досега проект ще обхване всички училища на територията на морския град от новата учебна година.

Чрез платформата е-stol.com, родителите могат да изберат и да платят седмичното обедно меню на децата си онлайн.

Целта на нововъведението е да се разширят мерките за насърчаване на здравословното хранене сред децата в училищата, те да се мотивират да се хранят в училищните столове, вместо да купуват от павилионите около училищата, където качеството на храните не може да бъде гарантирано и не отговаря на изискванията на наредбите за здравословно хранене на учениците, пишат от общината.

В училищата в Бургас стриктно се спазва наредбата за здравословно хранене на учениците, тази за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.

Извършват се редовни проверки от екипи, съвместно с РЗИ-Бургас и ОАБХ-Бургас. Училищните столове се контролират постоянно, относно предлаганите храни в столовете, качеството на хранителните продукти, от които се приготвят ястията за учениците, съхранението и срока на годност. Ястията и грамажа се приготвят от рецептурник одобрен от Министерството на здравеопазването. В менюто се включват хранителни продукти от всички групи храни, необходими за балансирано хранене на децата.

Досега менютата от фирмите бяха проверявани от технолог и обявявани на сайта на общината. Сега се предвижда изготвянето на специални централизирани хранителни менюта от технолога на община Бургас. Менютата и включените в тях ястия ще се съгласуват с фирмите, като инженер-технолога ще се грижи за балансирано и рационално предлагано меню в столовете.

За да се възползват от системата, родителите трябва да се регистрират и да открият и присъединят едно или повече деца към профила си.

"Има всякакви възможности за заплащане - едната възможност е чрез дебитна, или кредитна карта да се заплати в платформата. Другата е на място в стола - но по-голямата част от хората, които ползват е-stol, го използват и за плащане, защото е лесно и удобно", коментира зам.-кметът на общината Йорданка Ананиева пред БНТ.

Извън основното меню, което се предлага в електронната система, е въведено и второ, алтернативно.

Бургас е първенец по отношение политиката и инвестициите в областта на образованието у нас. Преди дни там бе открито ново и изключително модерно училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

16.09 2018 в 03:38

Нереален идиотизъм!
Едно време в мазето на всяко училище имаше столова, три лелки които готвеха, и нито болести, нито гладни деца, нито обществени поръчки за милиони.

13507

1

Онлайн? Несигурно е, искаме и офлайн да може да се поръчва!!