'Всеки сам си преценя' е репликата на годината

OFFNews Последна промяна на 27 декември 2021 в 18:06 7912 10

Снимка TWITTER

"Всеки сам си преценя" е българската реплика на годината. Това заяви пред БНР доц. Надежда Сталянова от Катедра "Българска филология" към Факултета по славянски филологии в Софийския университет.

Фразата се роди в социалните мрежи и активно се завъртя около ваксинацията и казуса с двойното гражданство на Кирил Петков. 

По думите ѝ вторичната функция на тази фраза е ирония към това, че човекът, който я употребява, е толкова некомпетентен, че не съзнава каква вреда може да нанесе на себе си, на близките си и че няма никаква гражданска позиция.

Доц. Сталянова обаче отбелязва, че "човекът, създал тази реплика, не се е самоиронизирал".

"Репликата възникна като съзнателна позиция, противопоставяща се на научния прогрес. И разбирането за това, че всеки има право да взема решения за своето здраве и живот. Тази реплика се зароди в социалните мрежи и според мен е несъзнателна грешна граматична форма "преценя", а не "преценява", но тя се хареса и се завъртя", допълва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11395

10

yoghurt

28.12 2021 в 20:35

Благодаря, ‘Случайно прочетох’. Твоите коментари също са ми по вкуса ( : . Ваксиниран, прав си за балните разбира се. И тъкмо това е проблемът, че при една такава умерена криза се обособяват безумно многобройни контингенти на хора, живеещи в един и същ “балон” който алгоритмите са им изградили. Тъкмо страхът от реалността, до който ни докара технологичният прогрес и неумението да живеем пълноценно с него в живота си ни докара до настоящата не буря в чаша вода, ами атомен планетарен ураган в чаша вода, с белези а социално инженерство и раздухвана паника с най-малкото икономически изгоди. Че има и вирус и ваксина никой не оспорва. Че има смъртност - също. Но и че в момента човек като влезе в един магазин избира доматен сос два часа, ако понечи - това е някаква горчива перверзия, която никой от нашите предци не би искал да види.

1466

9

ваксиниран

28.12 2021 в 13:03

"Всеки сам си преценя" след като му кажем какво да мисли и го убедим, че всички други го лъжат.

1466

8

ваксиниран

28.12 2021 в 13:00

В голяма степен, хората са повлияни от медиите, до които имат достъп. Заради алгоритмите за предпочитания, модерните интернет медии вкарват хората в "балони" и им показват само каквото им харесва да консумират.

Когато винаги четеш това, което ти харесва, и коментираш само с хора, които са съгласни с теб, реалният свят няма значение - губиш връзка с реалността.

Така в САЩ имаше умиращи от Ковид, който се опитваха да протестират срещу лекарите, които ги спасяват. "Няма такова нещо! Вие ме лъж..." и умре.

14772

7

случайно прочетох

28.12 2021 в 11:50

yoghurt
27.12 2021 в 20:14

Поздравления!Много точен коментар!

2032

5

pisnamiotmutri

27.12 2021 в 22:36

Съмнително популяризирана реплика идеална за ''Разделяй и владей''

11395

4

yoghurt

27.12 2021 в 20:14

23 от разболелите се са ваксинирани, пардон. Нека се върнем в полето на лингвистиката и умерената дискусия, без вменяваме на срам, вина или страх по възможност.

11395

3

yoghurt

27.12 2021 в 20:11

Ъм, всеки е способен да разсъждава, не да си измисля наука. Вярата в медиините корифеи без последващо критическо мислене не е наука... Един добур учител не ти спуска информация, ами ти демонстрира метода си. В случая, при наистина ниската смъртност след ваксините, която всеки може да провери - защо Западна Европа затваря, като например Франция е с 91% покритие от две дози? Същевременно, ако при 91% покритие няма никаква ефективност отнсно разпространението - което е по-важно от смъртността - защо да се въвежда принудителна ваксинация? Откъде пък се измисли децата, които не боледуват от Ковид, да се ваксинират? Каква е връзката със сертификатите и защо ваксинирани трябва да се ваксинират сега наново за да получат сертификат, като явно че ваксините имат ограничен ефект. Абсурдно е при 91% сертифицирани положението да е очевидно по-лошо от страна с 25%, по най-оптимистични изчисления? Завидна вяра имат хората, които отказват да се усъмнят дори в едно от тези неща. И завиден мързел, да не сметнат най-простите проценти - онзи ден 77% от болните не бяха ваксинирани, тоест 23% от ваксинираните са се разболяли. Същият ден 14 процента от влезлите в болница са ваксинирани, а 6% от починалите - също. Което при 25% ваксинирани от цялото население е огромен процент, умножете си сами по 4 за да говорим за целият контингент - 92% от ваксинираните потенциално могат да боледуват, 56% влизат в болница и 24% могат да имат летален край. Този процент на предпазване не предполага дори доброволна ваксинация. камо ли задължителна, камо ли на деца.

Ако бях на мястото на фармацевтичните компании, веднага бих предприел мерки този прецедент да се премахне, иначе клиентите ми в другите страни биха се разколебали. Да слагаме маските и дезинфектантите, че ни чака “български вариант”, както ни беше заплашил онзи френски комисар.

Да отнемеш правото на човек да прецени сам, под диктата на вменяването на страх и вина, е позор и белег за това, че мислиш че всички са овце, а само ти знаеш. Много опияняваща мисъл, признавам си.

4164

2

Egocentric Eccentric

27.12 2021 в 19:44

@yoghurt

"Всеки сам си... прилага научния метод"

"Всеки сам си е Галилей"

"Всеки сам си е Айнщайн"

11395

1

yoghurt

27.12 2021 в 18:28

Насажда ли се срам и вина? Да. Значи е пропаганда. A научният метод се изразява само с една дума - съмнението. Иначе нито Галилей, нито Мария Кюри нито Айнщайн не биха открили нищо ако не се бяха съмнявали. Впрочем, всички те - вярващи но в Бог. Репликата “вярвам в науката” със сигурност заема поне шесто място, в този ред на мисли. Което е оксиморон, в науката не се вярва, науката се проверява с експериментация. Ако вярваш сляпо в “науката”, всъщност си създаваш собствена религия, която не е особено гъвкава, и която разчита на спусканото от корифей, за да не мислиш сам. Много тъжна религия.