Все повече дрогирани шофьори сядат зад волана

OFFNews 28 декември 2015 в 10:03 3271 7

Все повече дрогирани шофьори сядат зад волана

Все повече дрогирани шофьори сядат зад волана, но Пътна полиция не може да ги тества, тъй като няма консумативи за апаратите за проби. Това стана ясно от думите на шефа на столичния КАТ Тенчо Тенев. Пред bTV той каза, че скоро ще има ново оборудване.

"До няколко дни ще бъдем оборудвани. Не че сега не проверяваме, но друго е през техническо средство", посочи той.

220 полицаи са обучени в центъра по наркомании и могат да разпознаят дрогиран шофьор.Те признават, че броят на шофьорите под въздействие на наркотици се увеличава, понеже като цяло нараства и употребата на дрога в страната ни.

От МВР не оповестяват статистика за заловените през годината дрогирани шофьори, но според катаджии хващат поне по един седмично.

Изследването в лабораториите показва, че повечето шофьори са пушили трева или са взели амфетамини. Някои ги полели и с алкохол. Което зад волана си е игра на руска рулетка.

"Увеличават многократно риска от инцидент. Именно поради промяна на съзнанието им, липса на страх, еуфория и поради липса на преценка за време и място", обясни Виолета Богданова от Националния център по наркомании.

Официално 570 000 българи пробвали поне веднъж наркотици. Драстично расте употребата на синтетична дрога, предимно сред младежите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews