Времето през октомври: температурите падат до 5°, максималните стигат 27°

OFFNews 30 септември 2021 в 10:47 2369 0

Снимка Pixabay

Националният институт по метеорология и хидрология публикува прогнозата си за времето в България през октомври.

През първите дни от месеца температурите ще са под обичайните. Над Западна и Централна България ще има по-значителни разкъсвания и временни намаления на облачността, а над Източна ще се задържи предимно облачно. Слаби превалявания ще има в крайните източни райони.

Към средата на първото десетдневие в по-голямата част от страната ще е без валежи, с разкъсана облачност, над много райони до предимно слънчево. Ще бъде и по-топло.

От 1 до 6 октомври преобладаващите максимални температури ще бъдат между 16° и 21°. Минималните ще продължат бавно да се понижават. В събота ще са между 5° и 10°, по Черноморието - 12°-16°. През почивните дни и в началото на следващата седмица над Западна и Централна България ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността, в неделя и понеделник до предимно слънчево. В нощните часове и сутрин ще има условия за намалена видимост в низините и котловините. Минималните температури ще се понижат още малко и в по-голямата част от страната ще са под 10°. В неделя от югозапад ще започне затопляне и към вторник дневните температури ще са между 22° и 27°. Над крайните източни райони през първата половина от седмицата ще остане предимно облачно, възможно е да преръмява.

Към 7 октомври облачността ще се увеличи и до края на десетдневието ще преобладава облачно време. Има повишена вероятност за валежи, а температурите ще се понижат и отново ще станат под климатичните норми.

През второто десетдневие се запазва тенденцията за сравнително хладно време, но към края на периода температурите относително ще се повишат и ще се доближат до нормите. Облачността ще е променлива, често значителна. В отделни дни на отделни места ще има и валежи, предимно слаби.

В началото на третото десетдневие температурите ще са около обичайните. През първата половина от периода ще има повече слънце, но се повишава вероятността за сутрешни мъгли или инверсионна облачност в равнинната част от страната. Около средата на десетдневието вероятността за валежи е относително по-голяма, а през последните дни на периода намалява, тогава има изгледи и за сравнително високи температури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови