Времето днес: От минус 3 до плюс 20°. Идват дъжд и сняг

OFFNews 14 март 2023 в 06:00 1892 0

Рила

Снимка БГНЕС

Рила планина

Предимно слънчево с разкъсана висока облачност ще е времето днес, 14 март.

Минималните температури ще паднат под 0 градуса и ще са между минус 3° и 2°, в София - около минус 2°. Максималните ще са между 15 и 20 градуса, по-ниски в крайните източни райони, а в София - около 16°.

Ще духа слаб южен вятър.

Атмосферното налягане бързо ще се понижава и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

Над планините ще е предимно слънчево. Ще има незначителна висока облачност, която привечер над западните райони ще се вплътни. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Ще се затопли и максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра - около 3°.

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 9° и 12°. Температурата на морската вода е 8° - 9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 42 мин. и залязва в 18 ч. и 30 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 48 мин.

Луната в София изгрява в 1 ч. и 9 мин. и залязва в 10 ч. и 2 мин. Фаза на луната: един ден преди последна четвърт.

Седмицата

През нощта срещу сряда облачността ще се увеличи и в средата на седмицата ще бъде облачно. От запад ще започнат валежи от дъжд, които постепенно ще обхванат цялата страна. В сряда все още ще е с високи температури, максималните в по-голямата част от страната ще са между 10° и 15°, но през деня вятърът ще се ориентира от северозапад, през нощта срещу четвъртък и ще се усили, а с него бързо ще застудява. С понижението на температурите в нощните часове във високите полета на Западна България и Предбалкана дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. В четвъртък в Западна България валежите ще спрат, а в Източна България ще продължат през целия ден; там има повишена вероятност да са значителни по количество. Вятърът ще е умерен от северозапад, в Източна България след обяд от североизток. Температури ще са почти без дневен ход - от минус 1°, 0° до 5°-6°. В петък в западната половина от страната вятърът чувствително ще отслабне, в източната ще е от север-североизток, все още слаб до умерен. От запад облачността ще се разкъсва и ще намалява, а над източните райони ще остане значителна, на места със слаби превалявания от дъжд. Дневните температури отново ще се повишават. През почивните дни и в началото на новата седмица ще е предимно слънчево и бързо ще се затопли. В събота вятърът ще е слаб, в западната половина от страната от изток, в източната - от североизток; в неделя и понеделник в повечето райони ще е тихо и на места в низините сутринта видимостта ще е намалена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови