Временно спряха строежа край Синеморец

OFFNews 09 декември 2019 в 16:33 2893 0

Снимка Биволъ

След проверка на община Царево строежът в близост до скалните образувания "Корабите" в Синеморец е временно спрян - заради установени нарушения, съобщи пред БНР кметът на Царево Георги Лапчев. 

Според Лапчев строежът не е в близост нито до плажа, нито до скалите и е в регулация. 

"Там не може да се строи в момента. Когато има строителство, трябва да бъде ограден обектът и да бъде спазен Планът за безопасност и здраве - на първо място. Нередностите са описани в протокол, има административни стъпки, по които се върви", заяви кметът. 

Директорът на РИОСВ - Бургас Тонка Атанасова е категорична, че частният терен отговаря на изискванията на екозаконодателството: „Регионалната инспекция наново е подложила този имот на доклад на оценка за съвместимост по Натура зоните. Докладът е бил публично обявен, с обществен достъп. Решението е издадено през 2017 година и към момента е в сила", подчерта тя.

"Имотът е одобрен в стария териториално устройствен план на община Царево от МОСВ. Регионалната инспекция е допуснала това инвестиционно предложение за изграждането на сгради заради одобрението от страна на Министерството на околната среда и водите", допълни директорът на РИОСВ - Бургас. 

"По отношение на екологичното законодателство ние сме съгласувателен орган, а строителството е в правомощията на органите, които осъществяват контрол по Закона за устройството на територията", твърди Атанасова.

Преди дни екип на Биволъ съобщи за нов строеж на метри от брега в Синеморец, собственост Добромир Добрев. Строителството на трите двуетажни вили е възложено на "Артекс инженеринг". 

Добрев е управител на няколко фирми от групата “Нова Сити” – “Нова Сити Груп”, “Нова Сити Лукс”, “Нова Сити Резидънс” и т.н. Собствениците са израелски граждани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови