Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Вредни навици при шофиране

OFFNews 22 октомври 2019 в 15:55 1539 0

От голямо значение всеки неопитен шофьор е да бъде правилно научен не само да шофира според правилата за движение, а и да експлоатира правилно превозното средство. Това е важно, за да може в бъдеще да не натрупа вредни навици, които да му създават проблеми с поддръжката на автомобила. Навикът е нещо, което трудно се изкоренява, но не и невъзможно.

Затова ние ще ви изброим, какви са най-честите грешки, които шофьорите правят, за да не ги допускате и вие:

Несменяне на маслото

Моторните масла са консумативът, който ни се налага да подменяме най-често за правилната и качествена работа на двигателя. Работата на двигателя е свързана с висока напрежение и налягане което води до сериозно триене и висока температура.

Маслото отговаря за смазване на компонентите в него и регулира високата температура. За да може маслото да е ефективно и да спестява износването на двигателя, е нужно да се подменя с подходящото за вашия автомобил и на определените километри, на които препоръчва производителят.

Претоварване на автомобила

Понякога се налага на всеки да пренесе нещо, което като обем се събира в автомобила, но като тежест не отговаря на допустимата за пътнически, а и не само автомобили. Това е много вредно и опасно. Независимо дали разстоянието е кратко, когато автомобилът е претоварен, то:

- поради прекомерната тежест не е стабилен на пътя при маневри. Ако и добавим лоши атмосферни условия, става животозастрашаващо;

- работата на двигателя е изключително натоварена, което сериозно вдига на разхода и претоварва скоростната кутия;

- окачването е претоварено и това води до износване и по бърза амортизация гумите имат по-голямо триене, а спирачките намаляват ефективността си.

Форсиране при незагрял двигател

При първото стартиране на автомобила, особено в студени дни, трябва да се остави двигателят да работи, на място 2-3 мин., за да успее да подгрее маслото. Подгряването е важно, защото при студен двигател се получава сериозно триене и износване на важни компоненти. Ежедневното форсиране на студен двигател е предпоставка за сериозни и скъпи ремонти.

Подпиране на скоростния лост

Много често, особено в градски условия, си позволяваме да се подпираме с ръката върху скоростния лост, което е изключително вреден навик и понякога дори не поправим. Това е грешно, защото прехвърляме тежест върху така или иначе подложената на сериозно напрежение скоростна кутия. Води до износване на втулките и синхронизаторите, затова - обръщайте си внимание и се постарайте да не го правите.

Подпиране на съединителя

Съединителят е един от най-скъпите за подмяна консумативи в автомобила. За да не ви се налага да подменяте често съединител, е нужно да го щадите колкото се може повече.

Не притискайте педала, когато автомобилът е в покой и продължително изчакване. Това е много вредно за съединителя, по-добре освободете от скорост. Така ще отнемете и напрежението в скоростната кутия;

Подпирането на крака върху съединителя е неправилно. Макар и да е незабележимо, води до постоянно триене и по-бързо износване;

Придържането в положение полусъединител, освен случаите при потегляне и тръгване от наклон, е изключително вредно и води до по-бърза нужда от подмяна на различни компоненти.

Игнориране на предупреждаващите индикатори

Има шофьори, които не обръщат внимание на случващото се на таблото. Много вреден навик, защото индикаторите поставени на таблото са, за да ни предупреждават или алармират за случващото се със състоянието на колата. Не ги игнорирайте, защото те са поставени, за да ви спестят дискомфорта и да останете на пътя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!