Военното ни разузнаване: Руската агентура се опитва да дестабилизира Балканите

Георги Савчев 10 юли 2023 в 20:46 4863 3

Скопие

Снимка Getty Images

Скопие

"В регионален аспект деструктивна роля имаха индиректните опити на Москва да създаде втора зона на нестабилност в Западните Балкани, възползвайки се от съществуващите в региона проблеми и противоречия. Активността на руските специални служби на и от територията на определени държави от Западните Балкани се повиши значително през 2022 г. в опит да се компенсират щетите, нанесени на руските легални резидентури чрез експулсирането на руски дипломати от редица държави в Европа."

Това се посочва в доклада за дейността на Служба "Военно разузнаване" за 2022 г. Службата е в състава на българските Въоръжените сили и е на пряко подчинение на министъра
на отбраната.

Кибервойна

Военното ни разузнаване съобщава също така, че се очертава "трайна тенденция към нарастване на рисковете за киберсигурността. В контекста на руската инвазия в Украйна държави от ЕС, вкл. България, бяха подложени на многократни и продължителни офанзивни кибероперации. Използването на кибератаки срещу обекти от критичната инфраструктура в съчетание с други хибридни прийоми и враждебни действия като организиране на мащабни информационни и дезинформациони кампании и опити за провокиране на социално недоволство и миграционни процеси, диверсии и саботажи ще продължи и през 2023 г. Това поставя на сериозно изпитание националните и колективни механизми за вземане на решения и противодействие на потенциалната агресия".

Риск от инфилтриране на терористи

"В контекста на продължаващата нестабилност, високите нива на безработица, социалната неудовлетвореност и общественото недоволство, преобладаващо сред младото население на държавите-източници на миграция в Близкия изток, Африка и Азия, очакваме и през 2023 г. да наблюдаваме интензивно експлоатиране на миграционните маршрути към Европа, вкл. през територията на България" - пише още в доклада на Служба "Военно разузнаване".

В тази връзка се запазва "и рискът от използването на миграционните проблеми в насочени срещу ЕС хибридни операции, както и за инфилтрирането в европейски държави на членове и последователи на терористични групировки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

5

alfakentavur

11.07 2023 в 07:53

Още една полза от безумната война на Путлер. Когато си отиде, ще престане и хибридната война към нас.

2073

3

Johnny B Goode

10.07 2023 в 22:28

Военното ни разузнаване открило топлата вода.

22548

2

dolivo

10.07 2023 в 21:24

Пак брътвежи отдолу случайно. нищо.

Кога ще намалим едно странно посолство до 10 служителя?

Да си пращат агентите с повечко зор.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки