Водата на Перник - лъжите, заснети от сателит

Валя Ахчиева 09 януари 2020 в 11:01 24884 2

"Министърът на околната среда и водите Нено Димов не спира да обяснява, че той и неговото министерство нямали никаква вина за водната криза в Перник. Сателитните снимки по проекта “Коперник”, както и данните от дневника на язовир Студена, доказват само едно: още през август водната криза се е задала зад ъгъла. Министърът, който по закон управлява водите в България, не е реагирал", пише Валя Ахчиева в своя разследване за водната криза в Перник, публикувано в информационния сайт euractiv.bg.

Кадри от дрон показаха постепенното намаляване на язовир "Студена" по месеци. Кризата в Перник се превърна "в   едно от емблематичните събития на 2019-та. Но, емблематично за какво? За опасен климатичен феномен или за опасно безхаберие на властите?", пита Ахчиева. 

Според нея сателитните снимките по проекта "Коперник" са разпространени в интернет още през август месец 2019 година и показват случващото се с водата на язовир, но "никой в министерствата на Нено Димов и на Петя Аврамова не е забелязал това". 

Ахчиева добавя, че се търси необходимия виновникт, вместо да се анализират действията на тези, които отговарят по закон за управлението на водите в България. Журналистката припомня и това, че единственият бе уволнен е шефът ва ВиК - Перник. 

Преписките на Прокуратурата пътуват между Перник и София и докато управляващите се оправдават със сушата, хората обвиняват държавата в безстопанственост, категорична е разследващата журналистка.  

*Заглавието е на авторката. Цялото разследване е публикувано в сайта Euractiv.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

2

ds

10.01 2020 в 12:33

опетков,ако изгледаш видеото към материал, ще разбереш, че няма разминаване м/у сателитните снимки и данните на вик. министъра като не може да следи всичко да си ходи. работата му е да следи всичко.

3600

1

опетков

09.01 2020 в 12:04

Всяко нещо по реда си. Не е необходимо да се гледат сателитни снимки, след като министърът получава всеки месец много по-точни данни от стопанина и ползвателя на водата. В случая обаче, поне доколкото е известно, шефът на ВиК Перник е предоставял фалшива информация за наличния обем в язовира, както и за притока и оттока. Оказа се, че изобщо няма верни измерителни прибори в този язовир. Нормално е първо него да хванат за ушите. След това другите "отговорни" фактори по веригата. Министърът отговаря за всички язовири, както и за много други неща и не може персонално да следи всичко.
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков