Планът за повече вода за Перник има известен успех

OFFNews 04 януари 2020 в 16:20 7748 0

Снимка МРРБ

Изпомпване на вода от пещера "губилище" към язовор "Студена".

Вече има резултати от мерките, които бяха предприети, заедно със спелеолога Атанас Русев, по добив на вода от пещерите. Дебитът е нисък, но се полагат усилия за неговото увеличаване. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Планът на Русев за довеждане на повече вода до празния язовир Студена предвижда да се извади вода от пещерите в които влиза през губилищата на река "Струма". 

Критиците на този план твърдят, че водата от тези губилища, така или иначе стига до язовира, тъй като излиза по-нататък над повърхността и това изпомпване ще разруши естествения воден цикъл. 

Перник е на воден режим от началото на декември след, като нивото на "Студена" падна критично ниско. Спирането на водата води до тежки аварии на амортизираната водопороводна мрежа, което води до допълнителна загуба на вода. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов и заместник- министърът на МРРБ Николай Нанков са инспектирали днес ремонтите на водопреносната мрежа в квартал „Църква" в Перник.

До обяд аварийни екипи отстраниха една от двете големи аварии в квартала и водата бе пусната. Продължава работата по отстраняването на другата авария с помощта на екипи от други градове, съобщиха от МРРБ..

„С 30-те милиона лева, които правителството отпусна спешно предстои ремонт на водопроводната мрежа в този квартал, както и на други части на града", каза при проверката заместник – министър Нанков.

На среща с кмета на Перник Станислав Владимиров е обсъдена и нуждата общината да ускори процедурите по избор на изпълнители на аварийните дейности.

Кметът е уверил представителите на изпълнителната власт, че преди края на следващата седмица вече ще бъде възложен ремонтът на квартал "Църква". Поетапно общината ще възлага аварийните ремонти и по останалата част от ВиК мрежата, за които правителството, на 31 декември 2019 г., преведе на община Перник над 30 млн.лв.

Заради аварията в квартал "Църква" днес е раздадена и част от минералната вода, която се осигурява на бедстващия град в координация с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" и се разпространява по график на община Перник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови