ВМС работили по два сигнала за плаващи мини край Галата, оказали се варели

OFFNews 29 март 2022 в 12:29 1154 0

Военноморските сили не са засекли други плаващи мини в акваторията на Черно море до нашите брегове извън обявените три случая от вчера, увери шефът на ВМС контраадмирал Кирил Йорданов. 

Мината, засечени от турска страна в близост до Резово, е унищожена. Другата бе на около 40 морски мили около Констанца в Румъния и също е унищожена. Третата е била на около 37 мили от нос Галата у нас. 

Всички мини са били котвени с 20 кг взривно вещество. Потвърдили са се и предположенията, че те ще плават по повърхностния слой на водата и се носят от течението, но не са били пуснати от подводница. Тяхното предназначение е за кораби, а не за плуващи в морето хора, обясни контраадмиралът.

Военноморските сили са действали вчера и по два други сигнала край Галата, но се оказало, че в единия случай става въпрос за плаващи черни кутии, варели и други отпадъци на около 12 мили в морето. А при втория не е открито нищо. 

Йорданов обяви, че се следи внимателно какво се случва в Украйна. 

"Системата за наблюдение на ВМС работи надеждно и периодично се извършват облитания на акваторията, така че при забелязване на съмнителни обекти да се реагира и те да бъдат своевременно унищожени", увери контраадмирал Кирил Йорданов.

Той допълни, че наличието на мини край българския бряг на Черно море показва, че войната ни засяга пряко. Но беше категоричен, че се вземат всички необходими мерки за безопасно плаване на корабите. За рибарските лодки опасността е значително по-малка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови