Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Видинският митрополит Даниил пристига в епархията си днес

OFFNews 10 февруари 2018 в 07:12 2959 0

Новият видински митрополит Даниил пристига днес в епархията си. Той ще посети първо църквата „Света Параскева” в село Сумер, около 12,30 часа ще бъде посрещнат в центъра на Монтана, откъдето ще отпътува за Видин. 

Там той ще бъде посрещнат и приветстван на централния площад „Бдници“ от клира, миряните и обществеността на Видин. След това с литийно шествие всички ще се отправят към катедралния храм „Св. Димитър“, където ще се състои тържествената интронизация на новоизбрания Видински митрополит Даниил.

Драговитийският епископ Даниил бе прогласен от Българския патриарх Неофит за Видински митрополит на 4 февруари. Това стана след като архиереите от Светия Синод го избраха с 11 гласа от общо 13 гласували. Преди това Видинската епархия бе ръководена 30 години от Негово Високопреосвещенство Дометиан, който почина на 18 септември миналата година.

Жители на Видин протестираха срещу избора, според тях наследник на митрополит Дометиан трябваше да е епископ Поликарп, който обаче получи само два гласа на епархийските избори. 

Драговитийският епископ Даниил (Атанас) Трендафилов Николов е роден на 2 март 1972 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет. 

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. 

През 2002 г. завършва БФ на СУ „Св. Климент Охридски“. На 21.07.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27.11. същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. На 01.06.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Св. Синод на 20.01.2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews