Избраха Драговитийския епископ Даниил за Видински митрополит

OFFNews 04 февруари 2018 в 11:52 3063 0

Членовете на Светия синод на Българската православна църква избраха новия Видински епархийски епископ, съобщи БГНЕС. Епископ Даниил получи 11 от 13-те гласа на Високопреосвещените митрополити.

„Добре го познаваме и твърдо вярваме, че със своето служение новият видински митрополит Даниил ще оправдае нашите очаквания, ще бъде достоен за паството, за миряните, живеещи и пребиваващи в диоцеза на Видинската епархия. Доброплодно ще светителства през времето на своето служение и всякога ще бъде в единство и съгласие с върховното църковно право, Светейшия патриарх и Светия Синод, възлюбеният от Господа наш брат", подчерта в своето обръщение към народа патриарх Неофит. С тия пожелания възгласяваме за него многолетие“, каза митрополит Неофит.

На 28 януари се проведоха избори, които излъчиха двама кандидати: Негово преосвещенство Драговитийски епископ Даниил – викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия и Негово високопреосвещенство епископ Йофис, който беше с 28 гласа и Негово преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на Българската православна църка, който бе подкрепен с 26 гласа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови