Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Видин: Първото дете от приемно семейство вече работи в местната болница

OFFNews Последна промяна на 10 август 2022 в 10:34 2270 0

Валя

Снимка БНТ

Валя мечтае да учи вътрешни болести.

Първото дете, отгледано в приeмно семейство във Видин, започна работа в многопрофилната болница в града. Валя учи за рентгенов лаборант в медицинския университет в Плевен, а отскоро е здравен асистент в болницата.

"Аз търсих работа, където намеря - по хотели, по ресторанти, понеже все още съм студент, и реших да кандидатствам в болницата, за да придобия повече опит, нали като студент, понеже другата година ще имам стаж и да знам повече неща вече", казва тя пред БНТ.

Момичето трупа опит по специалността, която изучава, а избира медицинския университет, защото иска да помага на хората.

"Харесва ми. Доста е динамично, доста неща можеш да се научиш", споделя тя.

Валя разчита на подкрепата на своите приемни родители. "Винаги ще срещам подкрепа, любов, за което съм им страшно благодарна, че ми подават ръка. Ако не бяха моите приемни родители да имам дом, работа, семейство... Благодарение на тях имам всичко това", казва тя.

Приемната ѝ майка Цветелина Милославова споделя, че е научила момичето, че единствено образованието може да ѝ помогне. 

Валя продължава да е със семейството, в което е отгледана, въпреки че социалната услуга за нея е прекратена със завършването на училище, а с това и грижата на държавата.

"Социалните като завършиш не се интересуват после какво става с тебе. В смисъл, трябва да се оправяш сам. Приемните родители ти дават тази подкрепа. Получаваш подпис и това е. Излизаш от приемната грижа един вид", казва Валя.

"Въпреки достата години вече дето се развива приемната грижа, не е помислено за тези деца, които излизат от приемна грижа. Давам пример - Валя, която на рампата на Социални грижи подписа документа, че вече не е приемно дете и се приключи. Тя е просто едно досие, което влиза в архив. Тука може много държавата да помисли, но аз съм благодарна, че има и такива организации, които помагат, както Националната асоциация по приемна грижа. Тя беше в наша подкрепа за кандидатстване. Нейна е и така, помощта нашите деца да бъдат със статут на деца от домове, когато кандидатстват във висши учебни заведения и не заплащат семестри", казва Цветелина Милославова.

"Иска да продължи с вътрешни болести да учи и съответно аз ще я подкрепям до край, докато мога", казва приемната ѝ майка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови