Велики четвъртък е

OFFNews Последна промяна на 17 април 2014 в 07:36 7262 9

Днес православните християни отбелязват Велики четвъртък или още познат като Чистия четвъртък. Днешният ден е най-важният от Страстната седмица. Според Евагелията на този ден е била тайната вечеря на Исус с неговите ученици, предателството на Юда и молитвата на сина Божий в Гетсиманската градина под Елеонския хълм.

Рано сутринта, по традиция, на този ден се боядисват и яйцата за Великден. С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос, и е посветен на неговите страдания. В неделя православните християни празнуват Възкресение Христово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.04 2014 в 13:30

Трябва да се отбележи и факта, че еврейски черти има оамо Юда Искариотски, предателя, докато Христос и останалите апостоли са нарисувани с европейски вид, да не кажа арийски.

17.04 2014 в 19:46

Приятелю Данаиле, думата ни не е за изкуството тук, а за християнството. Направи ми впечатление, че в статията се говори за православните християни, а не за християните изобщо. Редно беше да има православно изображение, а не такова на друга деноминация.
Иначе картината на Леонардо си остава ненадминат шедьовър, специално ходих да я видя на живо. Може би ще ти е интересно да научиш, че всъщност тя е стенопис, който краси трапезарията на един католически манастир. Няма защо да я сравняваме със стенописите в Боянската църква (които също са шедьовър и също съм ги гледал неведнъж). Духът на двете творения е съвсем различен. Това на Леонардо е картина (украса на трапезария), а в Боянската църква имаме храмова иконопис, която е много повече от украса.
Светли празници и от мен!

17.04 2014 в 18:41

ей тва сме ние българите все трябва да има някои прав и някои крив неможе ли просто да си пожелаем Весели празници без критики,уви явно не.Весели празници от мен бъдете хора преди всичко без значение коя религия изповядвате!!!

17.04 2014 в 16:31

В този стенопис на Леонардо има и едно послание. Най ниско е главата на Юда. Това е нарочно, защото той е бъдещия предател. Поне според евангелието на Матея. Това, че стенописа е католически не е чак толкова голяма беда. Всичко е свързано с християнството. Все пак в годините на събитията около Иисус не е имало католици, протестанти и източноправославни. Това, че християнството има безброй разклонения не е голяма гордост. Бог е един. Това е най важното.

17.04 2014 в 10:48

Това ли ви е най-важното в християнството, да се делите на католици и православни и да спорите дали тайната вечеря е в сряда или четвъртък?

Най-големи християни сме по празници на софрата и когато спорим кой е по-най прав! А когато трябва да покажем светлата си християнска душа и да бъдем добри с нуждаещи се и изпаднали в беда, малко са за съжаление проявилите доброта и толерантност.

17.04 2014 в 09:32

не само снимката ви е грешна (католическа),но и придружаващия текст е не верен ! Тайната вечеря се е състояла в сряда,и тогава ХРИСТОС заявява ,че някой от Апостолите ще го предаде ! И тук е мястото да кажа,че БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА,е ТЪРГОВСКА ПАЛАТА без касов апарат а не е БОЖИ ХРАМ !

17.04 2014 в 09:24

Приятелю, похвално е, че се интересуваш от българското изкуство и че мислиш за иконописците. Но смятам, че коментара ти е леко неуместен. Тази, както я наричаш картинка е едно от най-великите творения на най-големия ренесансов художник Леонардо Давинчи, а не икона. Картините нямат общо с това какво християнство изповядваш. Препоръчвам ти да посетиш Боянската църква да разгледаш много хубаво стенописите. Ще ти направи впечатление, че притежават същата красота и изящество както тези в Сикстинската капела и останалите творения на Ренесансовите творци. За тези картини не може да се налага разделение на католически, православни или гноститични. Нито има ореол (нимба) над главите, нито каквито и да е черти на иконното изкуство. Това са шедьоври, които заслужават уважение без значение кой ги е рисувал. Картината показва погледа на автора към Тайната вечеря и е най-подходящия избор. Весели празници!

17.04 2014 в 09:06

Малко хващате се за глупости,господин Гой Фокс.:)

17.04 2014 в 08:14

Интересно, разказвате за вярванията на православните християни, а сте сложили католическа картинка. Не че ви е първият гаф, но има достатъчно хубави български икони с Тайната вечеря. Например тази от Кремиковския манастир, на която дори се вижда какво са яли българите през ХІV век.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Last-supper-from-Kremikovtsi.jpg