''Вечните хитове на България'', които жените слушат до болка, кръв и посиняване

Оригинална компилация от наистина страшни песни

OFFNews 24 ноември 2020 в 20:13 3968 0

Снимка bgfundforwomen.org/bg/hitove

Български фонд за жените издава първия по рода си албум „Вечните хитове на България“, в който единадесет музикални хита ще звучат така, както ги чуват милиони български жени, но никога не са звучали по радиото.

Официалната премиера ще бъде на 25 ноември в 18.30 ч. в специално събитие във фейсбук страницата на организацията, а впоследствие достъпна за онлайн слушане и издадена на плоча. 

Албумът “Вечните хитове на България” е компилация от монолози на насилници към жени-жертви.

Всеки от тях носи заглавие, което съвпада с това на роден поп хит от близкото и далечно минало и което много от нас свързват с любовни трепети.

Това обаче не са кавър версии, а неукрасени, неполирани изкази на унижение и подигравка към жени, които показват как любовта понякога се изражда в агресия. Текстовете описват дословно случаи на различни видове насилие. За съжаление, в тях е възможно всеки да разпознае свои близки и познати.

Мрачното вдъхновение зад проекта е фактът, че на всеки две седмици по една жена е убивана, докато слуша едно от тези или подобно на тях парче.

Всяка година над 1 000 000 български дъщери, сестри, майки, баби, внучки, братовчедки, племенници, колежки и приятелки са обект на насилие. Всяка година десетки българки са убивани от техни настоящи или бивши съпрузи или партньори и от пандемията, наречена насилие над жени, посочват от Българския фонд за жените.

Защо цял албум? Най-вече защото случаите на насилие над жени често са редовно омаловажавани, премълчавани и дори толерирани. Повечето от тях са изолирани - всеки от тях вместен на три реда в тесните анонимни колонки на криминалната хроника. Реакциите към тях и нормализирането им ги превръщат в безкритична част от информационния поток.

Проектът “Вечните хитове на България” се опитва да ги систематизира и показва различните случаи и нюанси - насилието не е само физическо, а има доста по-широка гама от токсични проявления. Десет от тях намират място в компилацията - сексуално насилие, побой, преследване, стереотипизиране, трафик на жени, сексистки обиди и такива на расово-етническа основа и във връзка с външния вид.

Петима български актьори записват по два от хитовете, но истинският фаворит е единадесетото парче. Turbo Hit Megamix е истински топ хит от “върховете на класациите” - микс от цитати от изказвания на тези, които ни управляват и от чиито решения зависят животите ни: правителство, парламент, правоохранителни и правораздавателни органи, институции.

Кампанията призовава всички да сменят изтърканата плоча, която се върти нон-стоп от години - да бъдат промяната, да говорят за насилието, да го разпознават, изобличават и предотвратяват, когато и където могат.

Всеки желаещ може да се включи в кампанията в социалните мрежи и с реални действия - в живота.

С аудиоинсталацията „Вечните хитове на България“ Български фонд за жените се опитва да усили до нетърпимост крясъците на насилниците, за да не бъдат повече приемани подобни думи и да окуражи жертвите да говорят за проблемите.

От Фонда призовават и всички институции да спрат с изтъркания рефрен от празни обещания и предлагат конкретни решения, с които да предотвратим пандемията от насилие над жени. Сред тях са: превенция чрез образование, промени в Закона за защита от домашното насилие и Наказателния кодекс, създаване на Национална агенция за борба с домашното насилие, провеждане на национално-представително проучване по проблема и събиране на официална статистика, подобряване на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете и Стратегията по равнопоставеност към него и др. под.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови