Вечерен час за непълнолетни в Гоце Делчев от утре

Деца под 18 г. няма да се допускат навън без придружител, реши кризисният щаб в Ловеч

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2020 в 12:49 1481 0

От утре, 21 октомври, влиза в сила вечерен час за непълнолетните граждани в Община Гоце Делчев, съобщи БНТ.

Забраната важи за времето от 21.00 ч. вечерта до 6.30 ч. сутринта в рамките на 14 дни. Позволено е само излизането до аптека, хранителен магазин или за посещение при личен лекар.

Кметът на общината Владимир Москов каза, че в заповедта е включена и забрана за провеждане на тържества на закрито като сватби, кръщенета и други.

Причината е, че масово не се спазват мерките за безопасност срещу коронавируса и големия брой заразени в Благоевградска област.

По данни на Единния информационен портал през последното денонощие регистрираните с коронавирус в областта са 60, с което общият брой на позитивните от началото на пандемията нарасна на 2777 души.

Вчера в областта на посещение беше здравният министър Костадин Ангелов. По време на срещата му с местния щаб беше отчетено, че в МБАЛ-Гоце Делчев няма свободни места, докато във всички други лечебни заведения в областта – МБАЛ „Югозападна болница – Свети Врач“, МБАЛ - Разлог и трите болници в областния център са налице достатъчно легла за болни с COVID-19.

След заседание на Областния кризисен щаб беше решено в Гоце Делчев да бъдат разкрити още 10 легла, а при евентуалното им запълване пациентите да бъдат обслужвани от най-близкото лечебно заведение - болницата в Разлог.

От днес нови противоепидемични мерки се въвеждат и в Община Ловеч. След заседание на местния кризисен щаб беше решено да се преустановят посещенията в клубовете на инвалида; да не се допуска публика при провеждане на спортни мероприятия в Спортната зала на Община Ловеч, препоръчва на директорите на училища да въведат аналогични мерки при провеждане на спортни мероприятия в училищните физкултурни салони; засилват се контролните дейности по спазване на противоепидемичните мерки в работните помещения на административната сграда на Община Ловеч с въвеждане на филтър на входа, ограничаване достъпа на външни лица, с изключение на центровете за административно обслужване, в които лицата да бъдат допускани само с маска и при спазване на необходимата дистанция.

Ограничава се командироването на служители за участие в обучения и други форуми, освен при особена важност.
Засилва се контрола по спазване на противоепидемичните мерки в търговските обекти за носене на маски и спазване на дистанция между клиентите. Въвежда се засилен контрол за спазване на разпоредбите на Закона за закрила на детето и за недопускане на деца под 18 години на обществени места след 22.00 часа без придружител.

Щабът препоръчва на превозвачите да не допускат в обществения транспорт пътници без маска, да се спазва необходимата дистанция; извършване на дезинфекция на крайните спирки на градския транспорт.

Собствениците на нощни клубове и дискотеки да спазват стриктно разпоредбите на държавните здравни органи за заетост на местата не повече от един човек на един кв. м от общия капацитет.

Ръководствата на народните читалища да преустановят репетиционния процес на певческите групи до края на м. октомври 2020 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови