Вдигат старите коли в София. Собствениците имат 3 месеца доброволно преместване

Ако не спазят срока, се издава заповед за вдигане и разкомплектоване на автомобила, обясниха от Столична община

OFFNews 24 ноември 2023 в 13:56 6656 2

Задръстване в София

Снимка БГНЕС/Архив

Задръстване в София

Столична община започна да вдига старите коли в София. Върху автомобилите, които са излезли от употреба, се поставят стикер и от поставянето му започват да текат 3 месеца за доброволно предаване от страна на собствениците. 

"Ако в доброволния срок собственикът не е преместил автомобила, се издава заповед от районния кмет, колата се вдига и ще бъде разкомплектована", обясни пред bTV инженер Полина Асенова-Костова, началник на сектор "Контрол по паркингите". 

Тя обясни, че критерият за излезли от употреба автомобили е да нямат номера или да не са минавали през годишен технически преглед повече от три месеца от датата, на която е изтекъл последният. 

Костова уточни, че най-много излезли от употреба автомобили има в районите "Кремиковци", "Красно село", "Младост" и "Люлин". Процедурата е започнала в края на 2009 г. - оттогава са установени 33 681 автомобила. Над 20 000 от тях са били преместени доброволно. 

Статистиката сочи, че собствениците предпочитат доброволния тримесечен срок за предаване на колата за разкомплектоване. Ако автомобил е вдигнат, но собственикът реши да си я потърси, фирмата изпълнител е длъжна да съхранява колата на техен паркинг в продължение на 14 дни. 

Ако собственикът реши да я прибере - може, но само срещу съответната такса. Ако иска да я върне на терен, който е общинска или държавна собственост, без да бъде прилагана тази процедура, автомобилът ще бъде вдигнат, тъй като вече има издадена заповед, добави инж. Полина Асенова-Костова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

24.11 2023 в 15:08

Браво!
Сега е ред на столичния инспекторат.Това ще е първата крачка за борба с корупцията в общината.

400

1

демотиватор

24.11 2023 в 14:16

Е, Васко Ушевия направи една зелена точка, няма да си кривим душата, я... (ジ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика