Вдигат спа комплекс близо до къщата на Ванга, хората не си дават минералните извори

OFFNews 30 май 2018 в 08:19 11664 2

Спа комплекс близо до дома на баба Ванга ще се строи в Рупите. Според местните хора строежът ще унищожи минералните извори, наречени гьолове, в района.  

Хората твърдят, че са разбрали за строителството, едва когато имотът е бил ограден. Няма прозрачност на процедурата, на инвестиционните намерения и според нас е заплашено съществуването на това място и изобщо запазването на екосистемата и бъдещето на региона, каза една от недоволните гражданки пред бТВ. По думите й дебитът на водата няма да е достатъче, което означава, че естествените гьолове ще изчезнат, екосистемата ще се загуби, а от това зависи животът на земноводни, влечуги и птици. 

Главния архитект на Петрич Владимир Митрев е категоричен, че строежът няма да е върху изворите, а възложителят е съгласувал подробния устройствен план с абсолютно всички инстанции. Това е частен имот, не мога да спра строителство в частен имот, което е минало абсолютно всички съгласувания, добави той. Според архитекта хората пак ще могат да се лекуват, защото в общинските имоти не се предвижда застрояване. 

Иво Стефанов, адвокат на инвеститора, обясни, че сега лековитата вода не се използва правилно и се оттича в р. Струма. Проектът на клиента му щял да оползотвори част от водата, като направи спа център с няколко къщи за гости. 

Кметът на Рупите Георги Атанасов заяви, че няма получени жалби срещу строежа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

emil_m

30.05 2018 в 13:37

Общинските началници винаги излизат с обяснението, че имотът е частен и нищо не може да се направи срещу намерението на собственика да строи. Вземат ни за канарчета обикновено! Законът не забранява на властта, съответно на общинския съвет, да ограничи с плана за застрояване, преди това с общия устройствен план предназначението на отделните имоти, ако и те да са частна собственост. Частната собственост върху земя не дава право на собственика да я застроява с каквото си науми, само защото е решил да изкара големи пари от имота си. Още повече, когато тези имоти не са били застроени или изначално отредени за застрояване. Обаче си е платил едни други големи пари предварително и сега архитектът на община се прави на ударен, бил с вързани ръце. Ама не е! И ние не сме толкова глупави. Или сме?

12044

1

Backko

30.05 2018 в 12:34

И сега по-мургавите българи къде ще се къпят?