Възрастни хора в шок от високи сметки за вода

OFFNews Последна промяна на 03 август 2015 в 09:29 1631 2

Жителите на Видинско са в шок от високите сметки за вода, които са получили за зимния период.

Противно на всякаква логика, водомерите сочат, че през зимата домакинствата използват десет пъти повече вода. Проблемът е, че по-голямата част от хората зазимяват чешмите си още през октомври, а студените месеци не изкарват в къщите си във Видинско.  

"Написаха ми 400 кубика вода, пък аз откъде да дам пари за тях. Аз не живея там", споделя Теменужка Любенова пред Нова телевизия.

Проблемът на баба Теменужка е проблем на почти всичките й съселяни, които месеци след като са зазимили чешмите си са шокирани от голямата разлика в сметките.

Хората от с. Винарово са недоволни не само от фрапиращите сметки, но и от отношението на инкасаторите.

"Проблемът е, че ние работим само с измервателни уреди - в случая това са водомери. Ако има съмнение, се праща на проверка", коментира шефът на ВИК-Брегово Володя Удроев.

Петко Димитров също живее в селото. Споделя, че обикновено плаща по 8-9 лв. на месец, а за миналата година е изхабил общо 48 кубика. А сега за по-кратък период излиза, че е изхабил в пъти повече вода. 

"Търсят ми 837 лева. Той ми казва ,че водомерът е изправен. За цялата година имах 47 кубика, а сега за нула време изкарват 460 кубика", коментира той. 

Жителите на селото смятат, че проблемът е в течовете, които са възникнали след подмяната на канализацията във Винарово и околността през ноември. При тази подмяна тръбите поетапно са сменяни. Имало е теч, имало е и въздух, който е нахлувал във водомерите, а всичко това обаче е за сметка на хората, а не за ВИК, категорични са потърпевшите. Не официално, а пред скрита камера инкасаторите признават, че наистина това е причината за високите сметки. 

Случващото се във Винарово се случва и в околните села. На друго домакинство например за зимния период са отчетени 4000 кубика вода, а в същото време 3700 кубика е водата на цялото село за година.

Ако хората не платят високите си сметки, то утре няма да имат вода в домовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.08 2015 в 23:51

Ей, това комунетата сте големи манипулатори! Хубаво, бате, ама защо не добавиш, че тези същите от "" хубавия комунизъм"" направиха настоящия лош капитализъм, а? У кого отидоха парите, а? Кои са олигарсите, а? Кой/кои разграби държавата и продължава да ни граби най-разбойнически, а? ТЕЗИ, КОИТО ПОСТРОИХА ХУБАВИЯ ТИ СОЦИАЛИЗЪМ, поздрави на майка ти!

03.08 2015 в 13:35

Нали приватизираха ВИК-дружествата за лев-два парчето, щото държавната собственост е лоша, а и частникът щял да прави инвестиции – и какво стана – вече и водата е лукс, инвестиции никой не прави, щото както обясниха от Софийска вода, за да правят инвестиции, кубика вода трябва да стане поне 10 лева.То да стане 10 лева, ама поне да си плащаш само твоята вода,а не 70-80 % загуби, колкото си признават че имат.
Честита ви демокрация, честита ви пазарна икономика.
При лошия комунизъм хората се пенсионираха млади, с високи пенсии, не беше проблем да си платят сметките и даже да си гледат внуците, да не говорим че лекар и зъболекар бяха безплатни, а лекарствата – жълти стотинки. А сега пенсионерите разчитат на помощи от децата си, за да не умрат от студ и глад.