Възпоменателна церемония в памет на загиналите от терора на Хамас и молитва за заложниците ще се проведе в София

Александра Маркарян 03 ноември 2023 в 14:18 663 0

Централната софийска синагога

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Централната софийска синагога

Възпоменателна церемония в памет на загиналите в терористичните атаки в Израел на 7 октомври 2023 г. и молитва за здравето и освобождаването на взетите за заложници от "Хамас" ще проведе Организацията на евреите в България "Шалом" на 6 ноември. Тя ще премине под надслова "На тридесетия ден".

"На 7 октомври 2023 година целият свят беше разтърсен от жестоките терористични атаки на ислямското радикално движение "Хамас" срещу мирните граждани на Държавата Израел. Ние тъжим за невинните жертви и вече месец се молим за освобождението на пленените от Хамас заложници - пишат от ОЕБ "Шалом" до медиите днес.

Церемонията ще се е в Централната софийска синагога от 19 ч.

"На 6 ноември 2023 от 19:00 часа* в Централната Софийска синагога ще се проведе церемония "На тридесетия ден" в памет на загиналите, за да кажем заедно кадиш (молитва в памет на починалите) и да се помолим за здравето и освобождаването на заложниците. В еврейската традиция на тридесетия ден след трагични събития, се събираме за аскара (възпоменателна церемония), за да почетем паметта на загиналите и да си спомним за тях", се казва още в съобщението от "Шалом".

На церемонията ще присъстват роднини на отвлечените израелски граждани, представителите на институциите, дипломатическия корпус български интелектуалци и общественици.

*Поради мерки за сигурност е необходимо желаещите да отидат на церемонията в 18:30 часа и да потвърдят присъствието си на имейл адреса [email protected]

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки