Въвеждат „зелена зона“ заради туристите в Бургас

OFFNews - Бургас 20 декември 2017 в 16:48 8017 0

Снимка google maps

Паркингът на капаните вече няма да е безплатен през лятото

Нова зона за платено паркиране ще бъде въведена около Морската градина на Бургас за следващия летен сезон. Общинските съветници в града не само одобриха предложението на администрацията, но го и разшириха.

Зоната ще обхваща район в комплекс „Лазур“ от Пантеона до паркинга на Северния плаж, познат като паркинга на капаните, включително и улицата към него. Този участък беше използван активно през летния сезон, освен от бургазлии, но и от гостите на града, които предпочитат да почиват на най-голямата ивица в Бургас, а паркирането беше безплатно. Това пък затруднява живеещите наоколо, които не могат да си намерят места в активния сезон.

Въвеждането на платеното паркиране предизвика разпалена дискусия на последната сесия на общинския съвет.

Ангел Божидаров коментира, че разбира нуждата на живеещите до Морската градина, но зелената зона няма да им осигури повече паркоместа:

Не само гостите на града, но и от „Славейков“, „Изгрев“, „Меден рудник“, хората, като си вземат семейството, къде да ги нарамят? В автобуса ли – дюшеци, хавлии… Ще си отиде с колата, естествено. Вие много добре знаете какво ще се получи. Част от хората няма да си платят стикера, ще се прехвърлят на съседните улици, ония ще изреват, ще дойде моят приятел Андрей Рунчев (управителят на ОП „Транспорт“ – б.а.) ухилен и ще каже, че и другите искат зелена зона. Как няма да иска, като няма къде да паркира човекът. Битката за нови паркоместа се превръща в битката за Берлин“, коментира Божидаров.

Юлиан Станков от ГЕРБ посочи, че има възможност да се обособят нови места по улицата, която води към паркинга на Северния плаж. Близо 70 коли допълнително ще могат да спират там.

Живко Табаков от Реформаторския блок контрира, че това е директен удар срещу туризма:

Бургаският плаж (Северният – б.а.) за първи път от много години ще има цена 1 ст. за шезлонг и за чадър. Това е нещо, с което ние трябва да се рекламираме, че Бургас е привлекателно място, а не да го обграждаме със зелени и сини зони. Тази зелена зона ще отблъсне повече хората, които могат да дойдат в Бургас за крайноседмичен туризъм“, каза Табаков и подчерта, че така почивката на плажа ще излиза между 6 и 8 лв.

Според Диан Димов от ГЕРБ има достатъчно места за безплатно паркиране. До Морската гара има паркинг с над 400 места, през следващата година ще бъдат осигурени още 150. Безплатно може да се спира и до плажа в близост до Солниците.

В крайна сметка, предложението бе одобрено и от следващото лято, спирането до Северния плаж на Бургас няма да е безплатно. То ще струва по лев на час, а зелената зона ще работи всеки ден, включително и през уикенда. Тя ще функционира от 1 май до 30 септември, в часовете между 11 и 20.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!