Василев: ''Мариците'' няма да се затварят, в тази ситуация това е грешно решение

Подходът "имам едни пари, дайте да измислим нещо" отпадна, обеща вицепремиерът

Йорданка Веселинова 10 март 2022 в 16:28 3274 0

Снимка БТА/Архив

Подходът "имам едни пари, дайте да измислим нещо" отпадна, заяви вицепремиерът Асен Василев по време на изслушването му в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз. Изказването му е по повод заложените проекти в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Ако всички проекти си свършат работата, ние трябва да видим един повишен стандарт на живот и по-високи заплати. Това е крайната цел", каза Василев.

Той отбеляза, че в Националния план е предвидено увеличение на средствата за сектор "Транспорт". Голяма част от тях са за изграждане на ЖП инфраструктура, както и за въвеждане на градска железница поне в София и Пловдив.

Вицепремиерът заяви, че ще се затварят само тези ТЕЦ-ове, които не отговарят на екологичните изисквания. Към момента това са само "Брикел" и "Бобов дол". ТЕЦ-овете от Маришкия басейн няма да бъдат затваряни, правителството не поема такъв ангажимент чрез Плана за възстановяване, в който е заложено единствено те да намалят с 40% отделяните въглеродни емисии. В първоначалния вариант на Плана на Атанас Пеканов бе заложено те да бъдат затворени между 2038 и 2040 година.

Василев допълни, че затварянето на "Мариците" и изграждане на парогазова централа в настоящата ситуация ще е грешно решение, особено на фона на войната в Украйна и все по-голямата нужда от диверсификация на енергийните източници.

В последната версия на Плана се отказваме от инвестицията в изграждането на парогазовата централа. Увеличават се инвестициите в геофизични проучвания, свързани с използването на геотермални води.

Друг акцент е произвеждането на батерии за съхранение на енергия. Те ще са с 15 години живот и ще са собственост на дружество под шапката на Министерство на енергетиката. Освен това ще има и средства за дигитализация на Български пощи и за широколентов интернет.

Василев заяви, че очаква Европейската комисия да одобри промените в Плана до 15 март. Той добави, че промените са представени на ЕК и са одобрени, но продължават разговорите за декарбонизацията в българския План. 

Асен Василев препотвърди, че правителството може да започне предварително изпълнение на проектите след 15 март с национално финансиране, а сумите по-късно да бъдат възстановени с парите по Плана. Предишният автор на Плана Атанас Пеканов нееднократно е подкрепял тази теза. Той твърди, че това, което притиска страната, са сроковете за изпълнение на проектите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews