Върна се 31-ият ни контингент в Афганистан

OFFNews Последна промяна на 08 октомври 2016 в 09:01 4781 3

31-ият български контингент в Афганистан се върна на родна земя снощи, към 21.30 ч. Военните, участвали в мисията на НАТО "Решителна подкрепа", бяха посрещнати от началника на щаба на Съвместното командване на силите комодор Димитър Йорданов.

Контингентът е в състав от близо 110 военнослужещи, включени в национален команден елемент, екип от съветници и взвод за охрана на летище Кандахар.

По време на шестмесечното си участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ военнослужещите бяха дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняваха ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, механизирани и пеши патрули, контрол на автомобилен и пешеходен трафик, както и обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.

Национален командир на контингента е полковник Руси Русев от Щаба на Командването на Сухопътните войски, командир на взвода за охрана е лейтенант Славена Желязкова от военно формирование 34 840 – Карлово, а командир на екипа от съветници е подполковник Марин Господинов от военно формирование 24 150 - Стара Загора.

След извършената ротация, задачи в мисията на НАТО в Афганистан продължава да изпълнява 32-ият контингент от състава на Въоръжените сили на Република България.