Вариант 1 на НВО по български и литература след 7. клас

OFFNews 16 юни 2021 в 09:58 3894 0

Снимка Pixabay

По вариант 1 ще пишат днес седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. Той беше изтеглен минути преди 9 ч в Министерството на образованието и науката. Вариантите бяха два. Изпитът започна в 9.

Повече от 111 000 ученици от 7. и 10. клас се явяват на националното външно оценяване. След НВО по български на седмокласниците предстои изпит по математика в петък, 18 юни. На 17-и е оценяването по чужд език, участието в което е по желание.

Седмокласниците се явяват в 1699 училища. Очаква се на БЕЛ и математика да се явят над 59 800 ученици.

НВО включва две части. Първата е тест с 25 задачи. 18 от тях са с избираем отговор. 6 изискват кратък свободен отговор, една - разширен. Втората част продължава 90 мин. Седмокласниците пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.

Достъп

Учениците се допускаха на изпитите с маски и срещу документ за самоличност - лична карта, ученическа лична карта, ученическа книжка, задграничен паспорт. Всеки трябваше да носи прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една зала работят не повече от 10 ученици.

Карантинираните работят в отделни зали.  Към 15 юни т.г. под карантина, като контактни с болни, са 16 седмокласници и 49 десетокласници.

На изпитите може да се ползва химикалка с черно мастило, молив и гума, а за изпита по математика - също линия, пергел, триъгълник. Ако ученикът е с нарушено зрение, са разрешени брайлова машина, брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, техническо средство за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

Изпитната зала и сградата могат да се напускат след първите 60 минути от началото на изпита, ако ученикът е приключил окончателно и е предал изпитната си работа. Десетокласниците, които ще се явят на изпит по чужд език, трябва да имат минимум 60 процента правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка.

До 28 юни трябва да бъдат обявени резултатите от всички изпити от НВО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews