Външно 'подхлъзнало' кандидатурата на България за ЕМА

OFFNews 29 декември 2017 в 09:46 6931 1

Външно 'подхлъзнало' кандидатурата на България за ЕМА

Министерството на външните работи (МВнР) е в основата на българския провал при кандидатурата на България за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Това стана ясно от думите на бившия зам.-министър на здравеопазването Николай Ненков. Пред "Дарик" той обясни, че с тази дейност, която по същество е международна, била прехвърлена на Министерството на здравеопазването. Въпреки направените усилия за представяне на българската кандидатура обаче, по-късно от МВнР излезли с официална позиция, че страната ни подкрепя Италия.

Постигнахме някакви предварителни споразумения. Германия щеше да ни даде две точки. Изведнъж се изпъна премиерът Борисов и каза, че ще подкрепим Италия. Ама евентуално, ако Италия щяла за някаква агенция да ни подкрепи друг ден. После изведнъж се изпъна Външно и написа нота. Нота! Никоя държава не го е правила - че ще подкрепим Италия. И всичките усилия, които положих аз в частност, и екипът, който беше ангажиран в МЗ, отидоха на кино. Никой не попита от Външно Министерството на здравеопазването: "Вие докъде стигнахте?", коментира Ненков.

По думите му:

МВнР подхлъзна буквално МЗ по този въпрос и резултатът за нас беше унизителен със само нашите си три точки. Инвестирахме и пари, и усилия, огромни усилия, за да стане в крайна сметка едно голямо нищо с активното съдействие на Външно министерство. Слава на Бога, Париж и Бон също са с по три точки, та не сме само ние.

На 4 октомври тази година кандидатурата на София за град домакин на ЕМА беше оценена катастрофално най-ниско сред всички 19 кандидатури. Според изготвения доклад София отговаря на един-единствен критерий от общо 30. Някои от констатираните пропуски са напълно субективни, дори абсурдни - като например, че служителите няма да могат да ползват безжичен интернет тук.

Според доклада София отговаря единствено на критерия, че може да предложи офиси за преместването на институцията.

Най-добре бяха оценени кандидатурите на Барселона, Брюксел, Братислава и Копенхаген.

До момента агенцията се помещаваше в Лондон, но заради Брекзит тя трябваше да намери нова локация. 

На 20 ноември Съветът на ЕС определи Амстердам за следващото седалище на агенцията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

1

Новак

29.12 2017 в 20:18

Докторът ми е много симпатичен и сигурно казва верни неща, но постната и непрофесионална презентация едва ли може да бъде обяснена с някакви вътрешни борби.
Не съм сигурен, че и майтапчийското филмче в негов стил можеше да свърши някаква работа - едва ли на някой му се ходи в нещо подобно на Мордор.
Ако искаха да провалят кандидатурата можеха да го направят и по-интелигентно въпреки че интелигентно и ГЕРБ не се връзват.
Защо изобщо трябваше да се прави тази кандидатура? Само даде поле за изява на тези, които така или иначе не ни обичат и се стигна до откровени простотии от сорта за лошото качество на Интернет в България.
 
X

Подкастът на OFFNews