Вън - полиция, вътре - класическа музика. Откриха новия дом на българския културен център в Скопие

OFFNews 25 ноември 2022 в 19:49 3572 0

Българският културно-информационен център в Скопие

Снимка БГНЕС

Българският културно-информационен център в Скопие

При засилено полицейско присъствие днес в Скопие беше открит новият дом на Българския културно-информационен център, който се намира на ул. „Никола Вапцаров“ №6.

Всъщност Българският културно-информационен център в Скопие съществува от 2006 г., но от септември тази година се премести в центъра на града. Той разполага с открита и закрита галерийна площ, читалня и библиотека с над 10 000 тома.

"Полицията блокира подстъпите към късата пешеходна улица "Никола Вапцаров", която води към площад "Македония" и отклони пешеходците по околните улици. Откриването мина без инциденти. Вътре - спокойна атмосфера с класическа музика и откриване на изложба на македонски и български художници" - пише в репортажа си от Скопие македонската редакция на "Свободна Европа".

На церемонията присъстваха македонската министърка на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска и посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър.

В словото си при откриването на центъра българският министър на културата проф. Велислав Минеков изтъкна: „Културата е онзи мост, чрез който всички ние имаме възможност да се сближим още повече, да отправим поглед и надежда за общо бъдеще – бъдеще, когато ще бъдем заедно, по-близки от преди, научили своите уроци и готови да работим заедно рамо до рамо, за да затвърдим нашите общи цели за утвърждаване мястото на културата в нашите общества“.

„Днес представителите на двете държави сме заедно, за да покажем, че културата е важна за двете общества и е онзи сектор от двустранните ни отношения, който ни сближава“, посочи директорът на БКИЦ в Скопие Антония Велева.

Тя допълни, че новите помещения, които се намират в централната част на Скопие, предоставят възможност за представяне на творци от двете държави, с амбицията за по-тясно сътрудничество и ангажимент за повече съвместни събития.

По време на официалната церемония бе открита и изложбата „Заедно II“, в която са включени картини на шест съвременни художници от България и десет от Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !