Валя Ахчиева иска да представи свое разследване пред ВСС

OFFNews 11 март 2020 в 16:25 2722 1

Журналистката Валя Ахчиева изпрати отворено писмо до Висшия съдебен съвет, в което моли да бъде поканена да представи своето разследване за това има ли българско гражданство председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов, публикувано в сайта EURACTIV.bg.

Според нея съдията не отговаря на условията на Закона за съдебната власт, според който първото изискване за всеки един магистрат – той да бъде само български гражданин.

През 1972 г., когато в град Курск, Съветски съюз, е роден Алексей Трифонов, е действала конвенция, която е със силата на двустранен международен договор между НРБ и СССР, за предотвратяване на двойното гражданство. Според нея, двамата родители трябва да подпишат и да подадат съвместна декларация за избор на гражданство на детето им и това трябва да стане в срок до една година от раждането му. Ако тази декларация не е подадена в едногодишния срок, то детето се счита за гражданин на страната, на чиято територия се е родило. Тоест, ако няма такава декларация на родителите на Алексей за избрано българско гражданство, то той би трябвало да е придобил съветско гражданство по рождение, пише в разследването си Ахчиева.

Според нея липсват каквито и да е документи съдия Трифонов да е бил натурализиран след преместването на родителите му да живеят в България, а български ЕГН получава едва когато е 16-годишен.

Според Валя Ахчиева, ВСС, решавайки да порицае работата й като журналист, не се е запознал в дълбочина с изложените факти и е нарушил принципа да се изслуша и другата страна.

Ето и цялото й писмо до магистратите:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови