Валежи от днес до понеделник, от сряда започва затопляне

OFFNews 07 март 2020 в 07:19 2155 0

Днес над Източна България ще има временни разкъсвания и намаления на облачността, а над Западна България тя ще е значителна и ще има превалявания от дъжд, показва прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология. Валежите ще са на повече места и по-значителни в следобедните часове и през нощта срещу неделя.

Ще духа до умерен, в Югоизточна България - временно силен юг-югозападен вятър, но в Дунавската равнина вятърът временно ще се ориентира от запад-северозапад.

Максималните температури ще бъдат от 12-13° във високите полета на Западна България до 19-20° в източните райони от страната.

Над планините ще бъде предимно облачно и с превалявания от дъжд, над 1800 метра - от сняг. Ще духа умерен и силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 8°, на 2000 метра – около 1°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 13° и 17°. Температурата на морската вода е 9-11°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В неделя валежите ще обхванат по-голямата част от страната. В отделни райони на Югозападна и Централна България са възможни по-съществени количества. С обръщане на вятъра от северозапад, ще нахлува студен въздух и по преминаващия студен атмосферен фронт са възможни гръмотевици. В районите с надморска височина 800-900 метра привечер дъждът ще премине в сняг. Дневните температури ще са от 9°-10° в Западна България до 18°-19° в източните райони, където вятърът ще се задържи от юг-югозапад.

През нощта срещу понеделник в северозападните райони валежите временно ще спрат, облачността ще се разкъса. В понеделник отново ще бъде облачно и в много райони от страната ще бъде с валежи от дъжд и с повишена вероятност за значителни количества на места в Централна България. Температурите ще се понижат още и в районите с надморска височина над 600-700 метра в западната половина от страната дъждът временно ще премине в сняг. Вятърът ще бъде със северна компонента, слаб до умерен.

Във вторник от югозапад валежите ще спират, най-късно, едва вечерта, в Източна България. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и временно ще се усили, облачността ще започне да се разкъсва. Дневните температури в Западна България слабо ще се повишат.

В сряда ще има променлива облачност, само на отделни места ще превали слаб дъжд. Вятърът от запад ще се усили, след обяд ще стане северозападен. Ще започне затопляне.

В четвъртък и петък ще бъде предимно слънчево. Въздушният пренос ще е от югозапад и температурите ще се повишават, по-ниски ще остават по Черноморието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови