Валери Симеонов: Енергетиката ни е по-зле от КТБ

ОFFNews 07 май 2015 в 19:19 2465 1

валери симеонов.

Снимка БГНЕС

Валери Симеонов.

Енергетиката ни е по-зле от КТБ, източването продължава, като до този момент е надминало 3,4 милиарда лв., колкото е дългът на НЕК, заяви пред БНТ Валери Симеонов, като добави, че това се дължи на "пропуски в законите и несъгласуване на действията на държавните институции - КЕВР, НЕК, БЕХ, АУЕР".

Тези пропуски биват използвани от частниците, които не могат да бъдат подведени под съдебна отговорност, защото вината не е тяхна. Вместо това държавата трябва да ги накара по финансов начин да върнат няколкостотин милиона лв. на държавата заради надплащане, направено към тях.

Според лидера на НФСБ това са хиляди "тарикати", които точат енергетиката. Друга грешка на НЕК е, че изкупува от частниците скъп ток и го продава евтино, което води до натрупване на дългове.

Симеонов не вярва на твърдението, че 99% от кредитите в КТБ са невъзвръщаеми, тъй като те е трябвало да бъдат материално обезпечени и все част от парите може да бъдат върнати. Според него в България има добри финансисти и банкери и стабилна банкова система, просто те не са си свършили работата.

Депутатът коментира и предложението за съдебна реформа на ГЕРБ, което според него е "писано на коляно за 2 часа" и е пълно с нелогични неща, пропуски и на места глупости. Утре обаче предстои предложенията да бъдат обсъдени в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови